București, 25 Mai 2021 Companiile imobiliare din Europa se așteaptă la o creștere a investițiilor pe piața imobiliară în a doua jumătate a acestui an, după scăderea din 2020, dinamica acestora depinzând însă de campaniile de vaccinare a populației și de măsurile adoptate de guverne ca răspuns la criza pandemică, potrivit raportului “Global Outlook: Emerging Trends in Real Estate”, realizat de PwC împreună cu Institutul Urban Land.

 

În 2020, volumul tranzacțiilor imobiliare din Europa a scăzut cu 27%, la 254 miliarde de euro, logistica și sectorul rezidențial fiind vedetele anului trecut. De altfel, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA), este pentru prima dată când investițiile în apartamente și logistică au fost mari decât sumele alocate pentru clădirile de birouri. Astfel, sectorul rezidențial și cel logistic au ajuns la un nivel record de 37% din întreaga activitate de tranzacții din Europa în 2020.

 

”Pandemia COVID-19 a accelerat unele tendințe care se manifestau deja pe piața imobiliară europeană, inclusiv în România, cum sunt investițiile în logistică și locuințe. Iar această tendință va continua. Spre exemplu, locuințele mai accesibile sau de închiriat satisfac o nevoie de bază în societate, dar reprezintă și o investiție defensivă, prudentă, într-un moment de incertitudine economică. Birourile sunt încă un subiect sensibil, fiind segmentul cel mai afectat de criza sanitară. Totuși efectele mai grave asupra acestui segment au fost limitate de politicile de relaxare cantitativă ale statelor, prin care valorile și chiriile s-au menținut remarcabil de bine”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.

 

Piețele care au reușit să treacă cel mai bine peste anul 2020 au fost cele care s-au bazat pe capitalul intern. Anul trecut, Germania și-a păstrat poziția de cea mai atractivă piață europeană pentru investiții imobiliare. La polul opus cele mai afectate piețe au fost cele din Spania și Portugalia deoarece au depins foarte mult de investitorii străini, în special din SUA.

 

Tendințe pe sectoare

 

Și în acest an, investitorii imobiliari din Europa se orientează tot spre active din sectoare minim perturbate de criza sanitară, precum logistica/industrial și rezidențial, dar și spre orașele importante ale Europei, care oferă lichiditate și stabilitate. Astfel, cele mai atractive cinci orașe europene pentru investițiile imobiliare în acest an sunt Berlin, Londra, Parisul, Frankfurt și Amsterdam.

 

Logistica este văzută ca „un câștigător în fiecare regiune” (Asia, Europa și America), datorită creșterii impresionante a comerțului electronic. Majoritatea jucătorilor din industrie văd această evoluție ca pe o tendință structurală, nu ciclică, existând totuși îngrijorări cu privire la prețuri.

 

Și dacă în Asia, investitorii s-au orientat cu predilecție către sectorul logistic, în America și Europa jucătorii din piață văd oportunități mari și în sectorul rezidențial.

 

În ceea ce privește sectorul de birouri, studiul arată că este greu de prezis ce se va întâmpla, având în vedere că tot mai mulți angajați lucrează de acasă, iar companiile sunt tot mai preocupate de bunăstarea lor. La aceste preocupări se mai adaugă și faptul că oamenii nu mai sunt dispuși să mai facă naveta în orașele mari. Aceste evoluții vor avea un impact negativ în activitatea de închiriere a spațiilor de birouri din acest an și în 2022, deoarece marii chiriași amână deciziile sau se bazează pe munca de la distanță. Totuși, investitorii imobiliari susțin că firmele și angajații lor vor dori în cele din urmă să se întoarcă la birou, dar într-un sistem hibrid, în care să lucreze mai mult de acasă față de perioada de dinaintea pandemiei.

 

Deși cumpărăturile esențiale s-au dovedit a fi excepții notabile în pandemie, retailul offline a fost foarte afectat. Astfel că focusul pe online va continua, perspectivele generale de investiții în retail pentru 2021 rămânând sumbre în SUA, zone din Europa și Asia Pacific. Totuși, investitorii sunt în continuare interesați de active de retail subevaluate.

 

Niciun sector nu a fost lovit atât de puternic de pandemia COVID-19 precum turismul. Deși unele prognoze sugerează că turismul internațional nu va reveni la niveluri pre pandemice până în anul 2025, totuși este prefigurată o revigorare pe fondul campaniilor de vaccinare și de relaxare a restricțiilor de călătorie.

 

Raportul “Emerging Trends in Real Estate” a fost realizat în luna martie a acestui an de Institutul Urban Land și PwC în rândul managerilor din SUA și Canada, Europa și Asia.

 

Despre PwC

 

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 155 de țări cu mai mult de 284.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

 

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here