Mult trâmbițata creștere a salariului minim net pe lună a fost deja amputată de guvernul Cîțu, pentru că o creștere cu 41 de lei pe lună practic nu există. Președintele confederației sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explodat ,,Cu 40 de lei creștere a salariului minim și urmează și o creștere a energiei electrice, nici măcar costurile măștilor de protecție nu va fi acoperit.
Deși angajații români înregistrează o productivitate de 60% din media europeană, la nivel tarifar leafa este de doar 35% din media UE.

Atât scumpirea produselor alimentare, a celor din carne, dar și scumpirile energiei electrice și a gazelor vor avea implicații în cascadă, deci este necesară o creștere mult mai substanțială în acest domeniu”.
Liderul cartel Alfa a mai subliniat că menținera unui salariu minim redus va împiedica revenirea românilor în țară. Primul ministru Florin Cîțu a anunțat înghețarea anumitor salarii, cele speciale ale bugetarilor, pentru a se corecta anomaliile și excepțiile de la legislația muncii.

Nu le taie dar le îngheață
,,Nu sunt adeptul tăierii salariilor. În acest momentanalizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile în domeniul public, că au apărut tot felul de anomalii și excepții în momentul aprobării legii.
Vor fi menținute la nivelul lui decembrie 2020, până vom face o analiză” adeclarat premierul.
Totodată a anunțat plafonarea salariului minim aproximativ la nivelul actual și încadrarea bugetului într-o țintă de 7% din deficitul său anul acesta, nivel convenit cu UE.
În acest moment însă se preconizează un deficit real de 9%, cifră nerecunoscută de guvern. Nici inflația nu este recunoscută la nivelul ei actual, de peste 3%, avansându-se cifre elucubrante de 1,3 %. Urmează să fie înghețate și sporurile, voucherele, pensiile speciale militarilor și magistraților, dar și ale parlamentarilor, precum și salariile profesorilor. Se anunță astfel ceea ce liberalii imaginau încă de pe vremea guvernului Dăncilă, austeritate națională.

Libiu Mateescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here