• Cele 16.374 de obligațiuni subordonate emise în Euro de Patria Bank sunt scadente peste 8 ani, având o dobândă fixă de 6,50%, plătibilă semestrial.
  • Valoarea nominală a unei obligațiuni este de 500 de euro, iar listarea acestora s-a realizat pe piața reglementată a Bursei de Valori București, cu simbolul PBK28E

 

București, 15 decembrie 2020 – Obligațiunile Patria Bank, emise în urma unui plasament privat intermediat de TradeVille în perioada 28-30 septembrie a.c. care a atras subscrieri totale de 8,19 milioane de euro, sunt tranzacționate, de astăzi, pe piața reglementată a Bursei de Valori București (BVB).

Numărul total de obligațiuni emise de Patria Bank în această emisiune este de 16.374, acestea fiind obligațiuni subordonate, negarantate și neconvertibile cu scadență pe 5 Octombrie 2028 și o valoare nominală de 500 euro/obligațiune. Dobânda obligațiunilor este de 6,50%/an, fixă, platibilă semestrial.

Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligațiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de astăzi, obligațiunile Patria Bank pot fi cumpărate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică, simbolul de tranzacționare al acestora fiind PBK28E.

Cele două emisiuni de obligațiuni încheiate cu succes de Patria Bank sunt o dovadă în plus că piața de capital și cea bancară sunt complementare în susținerea economiei românești. Aproape o treime dintre băncile din sectorul bancar românesc sunt prezente la Bursa de Valori București, fie prin emisiuni de acțiuni sau obligațiuni, ceea ce ne bucură deoarece este o dovadă de netăgăduit a colaborării dintre cele două sectoare financiare. Doar în ultimii doi ani, la BVB au fost peste 30 de runde de finanțare a căror valoare a depășit 2 miliarde de euro. Acești bani au fost atrași de bănci și companii private, chiar și de Ministerul Finanțelor Publice și mai sunt multe companii în pregătire pentru venirea la Bursa de Valori București”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

 

„Succesul noii runde de finanțare derulată de Patria Bank este o reconfirmare a parteneriatului foarte util dintre bancă și TradeVille atât pentru instituția de credit, cât și pentru piața de capital. Banii atrași de Patria Bank de la investitori crește baza de capital a băncii, sporind astfel capacitatea de creditare a acesteia. Bani sunt în piață, atât din partea investitorilor persoane fizice, cât și din partea investitorilor instituționali, și pot fi accesați atât direct de companii, dar și de instituții de credit care atrag capital necesar de pe bursă și, ulterior, injectează bani în economie, prin creditare, dovedindu-se astfel că bursa este un canal eficient de finanțare”, a declarat Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București.

 

„Patria Bank marchează încheierea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni prin listarea lor la Bursă astăzi. Semnificația acestei noi emisiuni este mult mai amplă pentru noi: într-un 2020 care a adus multe provocări, faptul că avem încrederea investitorilor este un vot pozitiv pentru direcția pe care o urmăm în Patria Bank. De asemenea, creditele nou-acordate în primele 9 luni ale anului, în valoare de peste 603 milioane lei, confirmă și capacitatea de adaptare a organizației la scopul declarat și asumat de a contribui la susținerea antreprenoriatului românesc și bunăstarea financiară a clienților noștri, persoane fizice și companii” a declarat Daniela Iliescu, Director General, Patria Bank.

Expertiza TradeVille în obținerea de finanțări pentru companiile românești și tehnologia de subscriere online accesibilă și prietenoasă au contribuit din plin la succesul celui de-al doilea plasament privat de obligațiuni corporative subordonate pe care l-am intermediat pentru Patria Bank. Ne bucurăm să fim implicați în dezvoltarea unei bănci care sprijină nouă generație de antreprenori și business-uri, esențială pentru viitorul României. Și facem în acest fel încă un pas pentru a transforma Bursa de Valori București într-un loc tot mai familiar și o destinație firească nu doar pentru investitori, ci și pentru antreprenori și companii” este de părere Mihaela Biciu, Director General, TradeVille.

Interesul crescut al investitorilor manifestat pentru emisiunea din luna septembrie confirmă performanțele înregistrate în primele 9 luni de activitate din acest an. In trimestrul III Patria Bank a continuat eforturile de dezvoltare a portofoliului de clienți și de creștere a volumului de credite acordate, și a crescut într-un ritm mai accelerat decât media sistemului bancar. Patria Bank a emis obligatiuni subordonate și în anul 2019, emisiunea având o valoare totala de 5,0 milioane Euro și fiind tranzacționată la BVB cu simbolul PBK27E. Acțiunile băncii sunt tranzacționate, la rândul lor, la Bursa de Valori București, cu simbolul PBK.

 

TradeVille a împlinit 25 de activitate ca broker pe piața de capital, în 2019, fiind lider de piață în rândul brokerilor de retail. În 2020, TradeVille a intermediat peste 50% din plasamentele de acțiuni și obligațiuni corporative pentru companii din diferite industrii: Norofert (îngrășăminte organice), Bittnet Systems, iHunt Technology și Safetech Innovations (tehnologie și servicii IT), Agroland și MAMBricolaj (agricultură și bricolaj), Libra Internet Bank (servicii financiare), respectiv Patria Bank.

__________________

Despre Grupul Patria Bank

 

Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori București, cu prezență la nivel național, dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor locali. Grupul Patria Bank este deținut majoritar de Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN și SAI Patria Asset Management.

 

Despre TradeVille

 

TradeVille este un broker cu vechime de peste 25 de ani pe piața de capital din România și oferă clienților de retail acces facil și rapid la Bursa de Valori București și la marile burse internaționale. În 2020, TradeVille a intermediat peste 50% din plasamentele de acțiuni și obligațiuni corporative pentru companii din diferite industrii. Tot în 2020, TradeVille a primit din partea Bursei de Valori București cele mai multe trofee la ceremonia de premiere a performanțelor bursiere: Brokerul anului pe segmentul de retail, Premiul pentru inovație în industria de brokeraj și, respectiv, Cel mai activ intermediar pe piața primară a pieței AeRO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here