Papa Francisc a refuzat o întâlnire cu secretarul de stat american Mike Pompeo săptămâna aceasta deoarece liderul catolic nu vrea să fie folosit politic în cadrul campaniei electorale din Statele Unite, a declarat miercuri un înalt oficial al Vaticanului citat de Politico.
Înaintea unei întâlniri programate săptămâna aceasta cu miniștrii italieni secretarul de stat american a fost extrem de critic cu privire la planul Sfântului Scaun de a reînnoi un acord bilateral cu China.
Washingtonul s-a alăturat tot mai multor voci care critică o posibilă înțelegere între China și Vatican pe fondul neîncrederii în creștere față de Beijing și condamnării abuzurilor comise de autoritățile comuniste împotriva minorității uigure.

Criticii acordului afirmă că Beijingul încearcă să obțină legitimitate morală prin intermediul unei înțelegeri cu Sfântul Scaun dar negocierile între Vatican și Beijing au loc și în contextul campaniei prezidențiale din SUA.
„Vaticanul își periclitează autoritatea morală dacă va reînnoi înțelegerea”, a scris și Mike Pompeo pe Twitter, citând abuzurile împotriva drepturilor omului și lipsa libertății religioase din China.
Oficialul american avea programată joi o întâlnire cu omologul său de la Vatican și alți oficiali pentru a-și susține cazul însă la un eveniment privind libertatea religioasă organizat de ambasada SUA miercuri seara unul din oficialii Vaticanului a anunțat că suveranul pontif a refuzat o întrevedere cu Pompeo.

Papa Francisc

Întrebat de agenția de presă italiană ANSA dacă organizarea evenimentului ar însemna o exploatare a papei înaintea alegerilor prezidențiale americane, arhiepiscopul Paul Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relații externe, a declarat că „da, exact din acest motiv papa nu se va întâlni cu secretarul de stat american Mike Pompeo”.
Înțelegerea dintre Vatican și China a fost convenită în urmă cu doi ani, acordându-i Sfântului Scaun un cuvânt de spus în numirea episcopilor catolici din China, fiind foarte probabil să fie reînnoită în luna octombrie.
Situația privind libertatea religioasă din China doar s-a înrăutățit între timp, contribuind la creșterea neîncrederii și suspiciunilor față de guvernul de la Beijing atât în Statele Unite cât și în Europa.
Însă Vaticanul speră că recunoașterea oferită de papă autorităților comuniste va ajuta la ameliorarea situației catolicilor din China pe termen lung.
Pompeo i-a avertizat recent pe miniștrii guvernului condus de premierul Giuseppe Conte că Beijingul încearcă să își mărească influența în Italia prin investiții economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here