Stimate domnule Prim Ministru,

Stimate domnule Ministru de Interne,

Stimate domnule Ministru al Sanatatii,

 

Astăzi ne confruntăm, ca intreaga lume, cu o situație fără precedent care solicită o capacitate de reacție extraordinară si adaptată la realitatile care devin pe zi ce trece mai ingrijorătoare!

 

Din păcate, România nu a reusit sa valorifice experienta statelor care s-au confruntat primele cu epidemia de COVID 19, iar la această dată dovedim o incapacitate majoră de reacție față de teribila provocare, căreia va trebui să ii facem față impreună dincolo de orgoliile de orice fel.

 

Apreciem ca evaluarea facută pană în prezent si prezentată pe canalele guvernamentale de comunicare este departe de realitate, in conditiile in care numarul de persoane infectate se raportează numai la rezultatele testelor efectuate cu posibilitățile reduse existente la această dată la nivel national.

 

Iar cand afirm acest lucru ma refer la o realitate cruntă! În acest moment, doar în 13 din cele 42 de județe ale României există aparate funcționale de testare. În mai multe județe există aparate, dar nu există kit-uri de testare. Prin urmare vorbim despre o imposibilitate, în masa, de testare a populației și, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese. Nu avem mai multe cazuri de COVID-19 nu pentru că au fost luate măsuri eficiente de limitare a apariției acestora, ci pentru că nu se fac teste, ceea ce reprezintă un pericol major, un atentat la sănătatea cetățenilor care nu știu, la acest moment, dacă în comunitățile lor există sau nu există persoane infestate cu COVID-19.

 

Mai mult decat atât, astăzi ne aflăm in situația absurdă în care directiile de sănătate publică și unitătile de primiri urgențe refuză să raspundă solicitarilor de testare pentru persoane care acuză afecțiuni respiratorii, dar care nu se  află in stadiul de insuficiență respiratorie.

 

Astfel, persoanelor care prin natura muncii nu se pot izola (medici, politisti, ingrijitori, personal DGASPC etc) si manifestă simptomatologie asociată COVID 19, li se refuză testarea epidemiologica si li se recomandă tratament simptomatic ambulatoriu, chiar cu riscul de a propaga raspandirea virusului in contextul in care trebuie să isi desfăsoare neîntrerupt activitatea.

 

Apreciem ca abordarea autorităților a fost gresită de la bun început, prin ignorarea investigării sub aspectul infectării cu noul coronavirus a valului major de epidemii virale reclamat anterior dispunerii masurilor de suspendare a cursurilor la nivelul populatiei de varstă scolară. Astazi se persistă în greseală prin excluderea de la investigare a cazurilor usor si mediu simptomatice la populatia adultă activă profesional, motivul evident fiind lipsa capacitătii de testare, abordare din cauza careia putem ajunge la situația nedorită dar previzibilă, respectiv infestare in masă.

 

Observam obstinența cu care autoritatile centrale refuză să evalueze situația reala in care ne aflam si sa dispuna masuri prin raportare la această situație, insistand prin orice  mijloace să detină monopolul asupra masurilor de echipare si testare. Aceasta obsesie ingradeste dreptul la actiune al autoritătilor locale prin menținerea unor restrictii care nu iși au rostul decat in condiții de normalitate socială.

 

În acest context, în calitate de Președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, vă solicit instituirea unui sistem national  eficient si unitar de răspuns si actiune care să se desfasoare pe urmatoarele paliere:

 

  • Monitorizarea permanentă prin testare si evaluare a stării de sănătate a personalului care asigură implementarea masurilor de ordine si siguranta (politie, jandarmerie, ISU, armată etc). Trebuie sa ne asigurăm ca acesti oameni care prin devotamentul personal se expun zi de zi, dând dovadă de o profundă întelegere a ceea ce reprezintă profesia pe care o exercită, raman sanatoși, capabili să asigure functionalitatea celorlalte parghii institutionale angrenate in combaterea pericolului major a carui dimensiune nu o cunoastem.
  • Monitorizarea permanentă prin testare si evaluare a stării de sănătate a personalului medical din spitale si nu numai (incluzand structurile serviciilor de ambulanță, SMURD, medicină de familie, voluntarii care vor activa in structurile de sănătate etc). In situatia in care pe lângă asigurarea tuturor echipamentelor de protectie necesare nu există un control bine stabilit al stării de sanatate a personalului medical si de suport care intră in contact cu pacientii infectati si posibil infectati, cu totii suntem expusi unui risc major de a vedea sistemul medical prabușit, iar populatia iminent expusă contaminării si fară  posibilitatea de a-si exercita dreptul la tratament si in final, la viață.
  • Monitorizarea permanentă a persoanelor instituționalizate si a personalului care deserveste aceste structuri, in care, in lipsa unui control eficient, permanent si riguros, riscul de contaminare creste exponential.

 

In calitate de conducător al unei autoritati locale, cu responsabilități  in ceea ce priveste modul de gestionare a treburilor publice conform competentelor legale, dar si pentru ca raspundem in fata cetatenilor din comunitătile pe care le reprezentăm de crearea unui climat de securitate sociala, imi declar public ingrijorarea față de ineficiența măsurilor impuse de la nivelul conducerii statului si cer imperios Presedintelui, Guvernului României, Ministrului de Interne si Ministrului Sănătații sa dea dovadă de patriotism, de implicare si bună credintă si să dispună măsuri urgente care să aibă in prim plan cetătenii și interesul unic al apărării sănătății și vieții acestora.

Atașez, în continuarea acestei scrisori, situația la zi cu aparatele de testare pentru COVID-19 din România.

 

Marian Oprișan

Președintele

Uniunii Nationale a Consiliilor Județene din România

Situatie aparate de testare pentru – COVID19 in functiune
Nr. crt. Judetul Aparat testare COVID19 in functiune Observatii
1 CJ ALBA 1 1 aparat functional la DSP, peste o saptamana mai vine 1 la spitalul judetean
2 CJ ARAD 0 2 aparate vin saptamana viitoare dar nu gasesc kituri si recoltatoare
3 CJ ARGEȘ 0  
4 CJ BACĂU 0  
5 CJ BIHOR 1 aflat în funcțiune la Spitalul Clinic Municipal „Dr.Gavril
Curteanu” din Oradea
6 CJ BISTRIȚA NĂSĂUD 0 3 aparate existente nefunctionale, din lipsa de kituri, saptamana viitoare ajung kituri pt un apparat
7 CJ BOTOȘANI 0  
8 CJ BRAȘOV 1 mai soseste un aparat saptamana viitoare
9 CJ BRĂILA 0  
10 CJ BUZĂU 0 vine 1 aparat peste 1-2 saptamani la DSP
11 CJ CARAȘ – SEVERIN 0 2 aparate in procedura de achizitie
12 CJ CĂLĂRAȘI 0  
13 CJ CLUJ    
14 CJ CONSTANȚA 2  
15 CJ COVASNA 0 1 aparat in mediul privat asteapta aprobare pt functionare de la ministerul sanatatii
16 CJ DÂMBOVIȚA 0 1 aparat in procedura de achizitie
17 CJ DOLJ 1 1 aparat venit de la Facultatea de Medicina la Spitalul de boli infectioase
18 CJ GALAȚI    
19 CJ GIURGIU 0  
20 CJ GORJ 0 1 aparat soseste pe 6-7 aprilie
21 CJ  HARGHITA 2  
22 CJ HUNEDOARA 0  
23 CJ IALOMIȚA 0 I aparat nefunctional fara kituri, mai soseste un apparat
24 CJ IAȘI    
25 CJ ILFOV    
26 CJ MARAMUREȘ 0 1 aparat soseste pe 1 aprilie
27 CJ MEHEDINȚI 0  
28 CJ MUREȘ 1 1 aparat la UMFST Mures functional si 1 aparat la spital judetean in curs de punere in functiune
29 CJ NEAMȚ 0 1 aparat ajunge in 03.04.2020
30 CJ OLT 0  
31 CJ PRAHOVA 1 1 aparat functional la DSVSA si 1 aparat in procedura de achizitie
32 CJ SATU MARE 0 1 aparat la spitalul judetean, va fi pus in functiune pe 2 aprilie cand primesc kiturile de testare
33 CJ SĂLAJ 0  exista un aparat nefunctional din cauza lipsei de kituri
34 CJ SIBIU 1 aparatul soseste luni
35 CJ SUCEAVA    
36 CJ TELEORMAN 0 1 aparat soseste in 3 saptamani, cu fonduri de la cj
37 CJ TIMIȘ 2  
38 CJ TULCEA 0  
39 CJ  VASLUI    
40 CJ VÂLCEA    
41 CJ VRANCEA 0  
  Total 13  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here