București, 30 octombrie 2019 – Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) trage un semnal de alarmă cu privire la riscul iminent de declanșare a unei noi crize a medicamentelor în România și face un apel public către Doamna Ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, să promoveze măsurile necesare pentru menținerea în farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de dispariție, multe dintre ele fără alternativă terapeutică.

“Suntem cu doar câteva zile înainte de declanșarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienți cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă și reumatism sunt amenințați să rămână fără tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de prețuri și deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Singura soluție viabilă rămasă pentru rezolvarea acestei crize iminente este prelungirea valabilităţii prețului pentru toate medicamentele din CANAMED (Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România), începând cu data de 1 noiembrie 2019.

“Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sănătății pentru a găsi cele mai bune soluții. Acest apel, însă, vine într-un moment critic. Din cauza timpului scurt rămas, asumarea măsurii de prelungire a valabilităţii preţurilor este esenţială pentru binele pacienților și al familiilor lor”, a mai spus Dan Zaharescu.

Despre Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)-www.arpim.ro-este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România.

Membrii ARPIM investesc permanent în cercetare și dezvoltare, cu scopul de a le oferi pacienților medicamente originale și inovatoare, care salvează anual mii de vieți. Principalul obiectiv al Asociației este creșterea accesului pacienților la medicamente, ameliorarea calității vieții pacienților și implicit creșterea speranței de viață a românilor.

ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA)-www.efpia.com-organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Amgen, Angelini, Astellas, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, Genesis, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Servier, Takeda, UCB, Vifor.