Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu E.S. Kim Yong Ho, noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Coreea în România. La întrevedere au participat, de asemenea, Kim Ji Eun, secretar II, în cadrul aceleiași ambasade, Jinhak Hur, director general KOTRA (Korea Trade Investment Promotion Agency) București și Vlad Andrei Petre, Branch Office Service Team Leader în cadrul aceleiași agenții.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalităţi concrete de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, în condițiile în care, potrivit strategiei de relaţii externe a Camerei bucureştene, abordarea Asiei de Sud și de Est reprezintă o prioritate. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a informat oaspeții cu privire la implicarea Camerei bucureștene în buna desfășurare a primei Expoziții Industriale Coreea – România (3-5 septembrie a.c., platforma din fața Sălii Polivalente) și la organizarea de către CCIB, la data de 3 septembrie, la sediul său, a unui Forum de afaceri româno-coreean, în marja expoziției amintite. Delegația coreeană include reprezentanți a 34 firme ce activează în: industria farmaceutică, industria produselor cosmetice, domeniul echipamentelor medicale, produselor și suplimentelor alimentare, industria ușoară, industria chimică, industria energetică, construcții și materiale de construcții, echipamente pentru agricultură, purificarea apei și aerului. Potrivit președintelui CCIB, cu acest prilej va avea loc semnarea acordurilor de colaborare între Camera bucureșteană și Korea – Romania Exchange Association și respectiv Asociația Oamenilor de Afaceri Coreeni din România.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a folosit acest prilej pentru a face o prezentare succintă a Camerei bucureştene, punctând câteva particularităţi ale activităţii CCIB. În contextul în care nivelul schimburilor comerciale româno-coreene nu reflectă potențialul celor două economii, în opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, pe lângă desfășurarea evenimentelor menționate, organizarea unei „Zile oportunităţilor de afaceri” dedicată acestei țări, dezvoltarea colaborării la nivel cameral, inclusiv prin semnarea unor acorduri de colaborare, precum și pregătirea unei misiuni economice în Republica Coreea pot reprezenta paşi concreţi şi eficienţi în direcţia dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale între cele două țări.

E.S. Kim Yong Ho, aflat la prima sa întâlnire cu o instituție din sistemul cameral românesc, a vorbit despre interesul oamenilor de afaceri coreeni pentru colaborarea cu parteneri din țara noastră, a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB și a punctat faptul că România are un potențial economic important și că există oportunități de cooperare nu numai în domeniul comercial, ci și în sectorul investițiilor. În acest context, ambasadorul R. Coreea la București a apreciat că evenimentele din perioada 3-5 septembrie a.c. pot constitui un moment important pentru impulsionarea dezvoltării cooperării bilaterale.

În prima jumătate a anului 2019, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 6,7% față de perioada similară din 2018, atingând 376,1 mil. USD, pe fondul evoluției pozitive a exportului românesc (141 mil. USD, +41,2%). În aceeași perioadă, importul din această țară s-a redus cu 6,9%, ajungând la 235,1 mil.USD.

Biroul de Presă al CCIB

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here