București, Decembrie 2018: În piața imobiliară locală au fost semnate tranzacții cu proprietăți generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor cinci ani, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piață de 28%, aceștia fiind urmați de investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%), potrivit unei analize a firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În intervalul analizat, piața locală a atras investitori din peste 15 țări de pe patru continente, atenția cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăților din București, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacții au fost realizate și în Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Craiova sau Pitești, cota de piață a acestor orașe variind între 2% și 5%.

Segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacționat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%. Sectorul industrial a generat tranzacții de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Piața imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluție solidă, cu tranzacții relevante și un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiționali, precum NEPI Rockcastle și Globalworth, care au dominat piața în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piață, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piața de investiții. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanților și un nivel al randamentelor atractiv, credem că piața imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permițând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi.”

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanță imobiliară de top pe piața locală, activând în toate segmentele pieței imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat în 2017 în tranzacții cu active imobiliare din România de peste 300 de milioane de euro și gestionează în prezent mandate exclusive și co-exclusive de vânzare a unor proprietăți cu o valoare de piață de peste 350 de milioane de euro.

 

 

 

Tranzacții relevante din perioada 2014 – 2018 (selecție)

Cumpărător Țară cumpărător Obiectul tranzacției Valoarea tranzacției (mil. EUR) An
Immochan Franța Portofoliu de 12 hipermarketuri şi gallerii 280* 2014
Atterbury Europe Africa de Sud 50% din portofoliul Iulius Group 200* 2017
Growthpoint Properties Africa de Sud 26,88% din Globalworth Real Estate 194 2016
GIC Singapore P3 Bucharest Park (parte a tranzactiei de achizitie a P3) 180* 2016
Cerberus – Revetas SUA Radisson Blu 169 2017
Dedeman România The Bridge I & II 150* 2018
NEPI Rockcastle Africa de Sud Promenada Mall 148 2014
P3 SUA – Canada Europolis Logistic Park (parte a tranzactiei de achizitie a portofoliului CA Immo) 120* 2015
Lion’s Head Investments Africa de Sud Oregon Park A & B 120* 2018
GLL Real Estate Partners Germania Floreasca Park 105* 2015
NEPI Rockcastle Africa de Sud Sibiu Shopping City 100 2016
MAS Real Estate – Prime Kapital Africa de Sud Militari Shopping 95 2018
NEPI Rockcastle Africa de Sud Iris Shopping Center 86 2015

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox, *estimare

Figura 2. Structura pe segmente a volumului investit
Figura 1. Țara de origine a investitorilor

 

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor pe toate segmentele pieței imobiliare, inclusiv pe piața rezidențială. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 45.000 de angajați în peste 70 de țări, ajutând chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cushman & Wakefield se poziționează printre cele mai mari companii de real estate, cu venituri de 6 miliarde de dolari din servicii principale precum: închirieri, gestionarea activelor, piețe de capital, administrarea proprietăților (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investițiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect și de dezvoltare, reprezentarea chiriașilor, evaluare și consultanță. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here