• Peste jumătate dintre angajatori vor face recrutări pentru până la 10 poziții noi în a doua jumătate din 2018, majoritatea căutând între 1 și 5 angajați pentru fiecare poziție.
  • Aproape 7 din 10 companii spun că recrutează pentru poziții de Vânzări, urmate de job-uri în departamente precum Administrativ (57%) sau Producție (45%).

 

București, 12 septembrie 2018. Piața muncii din România a avut o evoluție accelerată în prima jumătate din 2018, rata șomajului atingând minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe față de aceeași perioadă din 2017, iar tendințe similare de recrutare sunt așteptate și în a doua jumătate a acestui an.

Astfel, 64% dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziții noi în semestrul doi din 2018, iar alți 21% – între 10 și 20 de poziții noi, conform unui studiu desfășurat de BestJobs pe un eșantion de 682 companii mici, medii și mari din România. Pentru fiecare poziție, 73% dintre companiile care vor face angajări caută între 1 și 5 candidați, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum Vânzări (63% dintre companii au declarat că au în plan să angajeze pe astfel de poziții), Administrativ (57%) și Producție (54%). În schimb, angajații specializați în domeniile Medicină și Farmacie sau HoReCa vor avea mai puține oferte de muncă la dispoziție, potrivit studiului BestJobs.

Spre comparație, cea mai mare concurenţă pentru un loc de muncă în primele șase luni din 2018 a fost în domeniul Vânzărilor, cu peste 6.000 de poziții deschise, urmat de Inginerie, cu aproximativ 3.000 de poziții noi, IT și Auto-Transport, fiecare cu peste 2.400 de poziții deschise. Angajații din HoReCa au fost și ei la mare căutare, cu peste 600 de poziții deschise doar în perioada martie-mai 2018, pe fondul tendințelor de recrutare pentru joburi sezoniere. La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai puțină forță de muncă în perioada analizată sunt Finanțele și Administrativ, care au înregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile în primele șase luni din 2018. În total, job-urile disponibile pe BestJobs au înregistrat peste 300.000 de aplicări.

 

Candidații cu 2-5 ani experiență în job-uri de birou, cei mai căutați în semestrul doi

Cele mai multe poziții deschise în a doua jumătate a acestui an vor fi pentru job-uri de birou (white collars, 47%), urmate de cele pentru muncitori calificați (41%). Companiile caută cu precădere candidați pentru poziții full-time, în timp ce doar 24% dintre angajatori spun că au în plan să recruteze și pentru poziții part-time sau project-based. Majoritatea pozițiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaților cu 2-5 ani experiență (54%), urmate de cele pentru candidați entry-level, cu până la 2 ani de experiență (37%).

Criza de specialişti împinge companiile să facă eforturi pentru a atrage talente. Astfel, 46% dintre angajatori se așteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru pozițiile noi, comparativ cu începutul anului. Alți 18% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se așteaptă inclusiv să fie necesar să ofere salarii chiar și cu 20% mai mari pentru poziții similare comparativ cu începutul anului.

În plus, competiția din ce în ce mai accentuată pentru candidați valoroși împinge angajatorii să extindă inclusiv pachetele de beneficii extra salariale. Astfel, angajatorii iau în calcul posibilitatea să includă beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanță, salturi cu parașuta, reducere la biletele de avion și chiar masaj la birou, arată sondajul BestJobs.

În prima jumătate de an, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag și Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands și Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru pozițiile deschise.

 

 

 

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, BestJobs a fost implicată în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare. Cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate, BestJobs creează conexiuni între toți cei care vor să găsească un job mai bun și angajatorii care caută noi talente. Recent, portalul de recrutare online a lansat serviciul de recrutare pentru perioade scurte, prin care utilizatorii au posibilitatea să experimenteze mai multe joburi și să nu mai depindă de un program fix de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here