Productia mondiala de lapte in 2018 se estimeaza ca va creste cu un ritm mai mare decat cel prognozat anterior in conditiile in care efectivele de vaci de lapte se vor mentine la acelasi nivel, evolutia pozitiva fiind sustinuta de vremea favorabila si de randamentele de productie imbunatatite, conform July Food Outlook, publicat de FAO. FAO estimeaza si o crettere a comertului global cu produse in acest an, sustinuta de expansiune a volumelor tuturor marfurilor lactate principale.

Productia globala de lapte se preconizeaza ca va creste pana la 829 milioane de tone in 2018 – in crestere cu 16,7 milioane de tone, sau de 2,1%, comparativ cu din 2017, inregistrand astfel cea mai rapida crestere din 2014.

Preturile laptelui au revenit
Cresterea disponibilitatilor de export, in special in emisfera nordica, a influentat pretul laptelui si al produselor lactate pe piata internationala, ducand la o scadere a acestora in ultimul trimestru al anului 2017, indicele FAO al pretului lactatelor (2002-2004 = 100) atingand minimul ultimelor 16 luni in ianuarie 2018.

De atunci, preturile la produsele lactate au inregistrat o revenire, crescand cu 18,5% in perioada ianuarie-iunie, revenire valabila pentru toate produsele lactate majore, in special a untului si a branzeturilor, ale caror preturi au crescut, fiind sustinute de stocurile limitate si de cererea de pe pietele interne, dar si de o sustinta cerere a importurilor.

Productia de lapte creste
Reflectand o extindere generala a productiei in majoritatea tarilor producatoare, in special India, UE, Statele Unite si China, se estimeaza ca productia mondiala de lapte va creste pana la nivelul de 829 milioane de tone in 2018 – in crestere cu 16,7 milioane de tone, sau cu 2,1% inregistrand cea mai rapida crestere din 2014.

Cu exceptia secetei inregistrate in unele parti ale Americii de Sud si Africii, vremea a fost favorabila in majoritatea regiunilor, beneficiind de o evolutie pozitiva a pasunilor. Mai mult, cu preturi mai mari la ferma si / sau costuri mai mici pentru hrana, randamentele producatorilor s-au imbunatatit in majoritatea regiunilor producatoare de lapte.

Se asteapta ca acesti factori sa duca la cresterea productiei de lapte pe vaca si la mentinerea sau a unei usoare cresteri a numarului de vaci de lapte, rezultatul fiind cresterea productiei mondiale de lapte in acest an.

Strategiile bazate pe politici, cum ar fi Strategia nationala privind ingredientele din Canada si consolidarea fermelor in China si Federatia Rusa, contribuie, de asemenea, la expansiunea globala.

Comertul international continua sa creasca
Comertul international cu produse lactate va creste cu 2,5% in 2018, la 73,5 milioane de tone, alimentat in mare masura de cresterea importurilor din China, Algeria, Mexic si Vietnam, ceea ce ar compensa scaderea anticipata de la tari precum Federatia Rusa, Brazilia, UE si SUA.

O parte substantiala a volumului mai mare de importuri reflecta cererea puternica din partea clasei de mijloc, determinata de cresterea veniturilor pe cap de locuitor si de schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare.

Se estimeaza ca UE, Statele Unite, Noua Zeelanda, Australia, Argentina si Canada vor contabiliza cea mai mare parte a cresterii exporturilor mondiale. Este de asteptat ca si in cazul tuturor produselor lactate majore sa asistam la o extindere a comertului international, in special ale SMP si WMP, ale caror exporturi se preconizeaza sa creasca cu 3,8%, respectiv cu 3,4%, mai rapid decat se anticipase (2,3%) si cu 1,8% pentru unt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here