Sunt suficient de mulți oameni de bună credință în România care solicită mai multă liniște pe baricadele politicii și mai multă acțiune administrativă. Discuțiile despre justiție au sleit o bună parte a populației active, în vreme ce o altă parte, inertă, se arată fie indiferentă, fie captivă manipulărilor care li se servesc, seară de seară, la televizor. O astfel stare este posibil de explicat din mai multe perspective.

În primul rând, să remarcăm faptul că, după alegerile din decembrie 2016, PSD-ALDE ar fi putut beneficia de toate condițiile pentru o guvernare eficientă, având în vedere că nimeni nu a contestat nici corectitudinea alegerilor și nici rezultatul lor. Anunțat cu surle și trâmbițe, celebrul Program de Guvernare a fost sacrificat încă din a doua lună de guvernare, de dragul Ordonanței de Urgență 13. Dacă justiția nu ar fi fost atacată frontal, românii erau pregătiți să lase coaliția să conducă țară în bună pace, pentru a-și demonstra incompetența. Din nefericire, nu la fel de incompetenți s-au dovedit liderii PSD-ALDE în toată campania sistematică de mutilare a statului de drept.

În al doilea rând, a acuza opoziția parlamentară, societatea civilă sau președintele țării că întrețin, de dragul scandalului, un conflict înseamnă a desconsidera cu totul România. Atât cât le-a stat în puteri, uzând de toate prerogativele constituționale și parlamentare, președinția, PNL și alte partide din opoziție, societatea civilă au reușit să întârzie și să mai oprească cele mai nocive decizii, gândite să anuleze independența justiției. Chiar dacă suntem prinși în lupta la baionetă cu o putere abuzivă, nu putem să nu constatăm și victorii importante: sesizarea Comisiei de la Veneția în ciuda tuturor opreliștilor puterii, contestarea cu succes la Curtea Constituțională a mai multor prevederi toxice din legile trecute prin Parlament, transparentizarea, printr-o comunicare tot mai bună cu opinia publică, a jocurilor de culise pe care PSD-ALDE și acoliții lor le fac în Parlament și la Guvern.

Toate partidele sunt datoare să se reformeze și să răspundă exigențelor tot mai mari ale unui electorat informat. Faptul că nu sunt vizibile acțiunile opoziției nu înseamnă că nu își face datoria, așa cum încearcă să inducă ideea cei de la putere. Pârghiile existente, legale și oneste, le folosim în scopul diminuării efectelor nocive pe care le produc PSD și ALDE. Acesta este mandatul dat de către cetățeni și acest lucru îl vom face în continuare.