Momentele de dupa sport sunt foarte placute, dar pot genera si stari de disconfort,
concretizate prin contracturi musculare, febra musculara, traumatisme acute sau cronice. Daca practici un sport de performanta, ai nevoi speciale, trebuie sa fii permanent in forma, astfel incat este necesar ca recuperarea sa fie cat mai rapida si completa.

Centrul Salus

Centrul Salus

Una dintre cele mai bune terapii pentru refacere, este Criosauna. Desi este o terapie nou adusa in Romania, aceasta este o modalitate extrem de eficienta de refacere si recuperare a sportivilor dupa efort, precum si de imbunatatire a performantei acestora.

Criosauna este utilizata in majoritatea cluburilor sportive din lume fiind acum disponibila si in Bucuresti, la Centrul Salus.

Criosauna moderna este mai mult decat o simpla expunere la frig, fiind un tratament realizat in mediu controlat, cu actiuni rapide asupra corpului. Inventata in 1978 de catre japonezul Tosimo Yamauchi, in tratamentul bolilor reumatice, criosauna are o multime de avantaje cu adevarat impresionante.

 

Ce reprezinta, de fapt, criosauna?

O sedinta de criosauna este destul de scurta ( 1-3 minute) si reprezinta expunerea corpului la temperaturi de pana la -180 de grade Celsius. Racirea se face instant cu ajutorul azotului lichid (nu este toxic acesta este 78% din aerul pe car il respiram) pentru intregul corp iar beneficiile sunt excelente.

 

Cum reactioneaza corpul uman la expunerea la frig?

Organismul tolereza foarte bine frigul din criosauna deoarece este un frig uscat.

Evident, reactia este una puternica si brusca. In momentul in care temperatura scade intre -120 lei/ -180 de grade Celsius, sangele incepe sa fie pompat mult mai puternic catre organele interne, care primesc o cantitate mare de substante nutritive. In urma acestui aflux de substante hranitoare, sistemul imunitar produce mai multe celule albe si face corpul mult mai rezistent la inflamatii si alte afectiuni.

 

Ce beneficii majore aduce acest tratament?

Beneficiile sunt uriase. Pe langa faptul ca o sedinta de criosauna inseamna o recuperare accelerata dupa sesiunile de sport, aceasta ajuta la cresterea performantei fizice. Ceea ce este cel mai important este ca aerocrioterapia nu are efecte adverse sau negative. Tratamentul şi recuperarea după traumatisme sportive acute şi cornice, dezvoltarea şi menţinerea formei sportive, pregătirea şi stimularea condiţiilor fizice şi psiho-emoţionale imediat înaintea competiţiilor meciurilor sau starturilor, recuperarea după competiţii, prelungirea vieţii competiţionale a sportivilor, sunt doar cateva mari beneficii pe care le are criosauna. De asemenea, procedura este recomandată persoanelor care fac foarte mult sport dar nu neapărat de performanță,dar si persoanelor care sunt interesate de o remodelare corporala.

Dupa sedintele de criosauna, se vor activa toate resursele fiziologice ale organismului, declanşând regenerarea acestuia din interior, pe cale naturală. Acest efect de regenerare va stimula si sistemul imunitar şi pe cel endocrin, oferind organismulului echilibrul hormonal de care are nevoie. În plus, faptul ca are loc o oxigenare neobisnuita a sangelui, va creşte capacitatea de efort fizic şi intelectual.

Criosauna are multiple beneficii si pe partea de slabit. Doar o singura sesiune duce la arderea unui numar de pana la 500 de calorii iar dupa tratament, corpul are tendinta de a mai arde inca 1000 de calorii, valoare ce difera in functie de organismul fiecarui om. Practic, este un ajutor extrem de bun pentru cei care doresc sa slabeasca si sa faca acest lucru in mod accelerat.

Ajutorul in slabire este insotit si de o multime de beneficii medicale, cum ar fi imbunatatiri in boli de muschi, de oase sau eliminarea unor probleme dermatologice precum psoriazisul sau dermatitele.

 

Ce spun studiile?

Studiile arata ca 15 pana la 30 de sedinte in criosauna cresc cu mult rezistenta sportivilor, in sensul in care se optimizeaza indicii functionali si eficienta, atingandu-se parametri ce pot fi comparati cu aceia obtinuti dupa utilizarea stimulatorilor activi biologic si adaptogenilor.

Exista, de asemenea, o parte si mai buna, in sensul in care criosauna, spre deosebire de stimulatorii biochimici, nu are efecte negative.

Concluzia nu poate fi decat aceea ca aerocrioterapia este absolut benefica pentru ceea ce presupune procesul de recuperare sportivi dupa o competitie sau un alt act sportiv similar.

 

Care este senzatia resimtita de oamenii care fac criosauna?

In timpul procedurii, iti este frig insa este suportabil, avand in vedere ca atat timpul cat si temperatura vor fi ajustate in functie de sex, varsta, de nivelul fizic al fiecaruia si de obiective. Imediat dupa sesiunea de criosauna, corpul uman incepe sa se incalzeasca si sa elibereze endorfine, care hormonii fericirii. Practic, dupa 3 minute in aparatul destinat acestui tratament, orice persoana se simte mult mai bine.

 

Exista contraindicatii ale criosaunei?

Ca orice lucru bun, are si parti negative. Exista o categorie destul de mare de oameni care nu pot sa se bucure de acest tratament. Cei care au febra, anemie severa sau probleme grave medicale, cum ar fi tumorile maligne, nu au voie sa faca criosauna. De asemnea, cei care au suferit de-a lungul timpului atacuri cerebrale sau sufera de nevroza si intoleranta la frig, au interzis accesul intr-un spatiu destinat tratamentului prin frig. Lista continua cu copiii sub 10 ani, persoanele care sufera de boli cardiovasculare sau de insuficienta cardiaca si persoanele insarcinate.

 

Cat costa o sedinta de criosauna?

Costul unei astfel de sedinte este de aproximativ 140 de lei ( poate varia de la centru la centru, insa nu foarte mult ), iar in functie de numarul de sedinte achizitionate, acesta scade cu pana la 40%.

 

Cate sedinte trebuie sa fie efectuate pentru rezultate vizibile?

In principiu, un tratament complet este compus din 10-20 de sedinte, in functie de scopul acestuia. O sedinta dureaza intre 60 si 180 de secunde, interval ce poate sa creasca in timp. De regula, frecventa necesara este de o sedinta la 1-2-3 zile.

 

Unde pot fi gasite aparatele pentru criosauna?

In Romania se gasesc in destul de putine locuri, insa numarul acestor aparate creste constant. In principiu, sunt gasite in centre fitness, spa si saloane de remodelare corporala .

Centrul Salus este unul dintre aceste locuri unde poti face Criosauna, iar pentru programari poti suna la : 0730367620 / 0788375397

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here