Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) și Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR) au organizat, în Aula Carol I din sediul istoric al Camerei bucureștene, o întâlnire de lucru a mediului de afaceri cu Ministrul Finanțelor Publice, Eugen-Orlando Teodorovici, cu participarea președintelui CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, și a președintelui ANEIR, copreședinte al Consiliului de Export, dr. Mihai Ionescu.

Evenimentul s-a dovedit un excelent prilej pentru reprezentanţii mediului de afaceri – membri ai Camerei bucureștene, ai ANEIR și ai Consiliului de Export – de a intra într-un dialog mai puţin convenţional, dar deosebit de eficient cu înaltul oficial guvernamental.

S-a discutat concret despre modul în care reglementările financiar-vamale impuse de Comisia Europeană, dar și de autoritățile române inflențează activitatea firmelor autohtone, dar și despre aspecte ce ar trebui analizate în ceea ce privește relația contribuabil – organ fiscal (exces de birocraţie, insuficienta documentare a actelor normative emise, schimbarea regulilor „în timpul jocului”, deficiențe privind sistemul IT). În acest context, ministrul de finanțe a informat despre preocupările Guvernului și Ministerului pe care-l conduce pentru asigurarea unui mediu de afaceri mai favorabil firmelor implicate în activitatea de comerț exterior, amintind în acest sens: asigurarea unui tratament egal, uniform, tutoror importatorilor cu privire la plata TVA la intrarea mărfurilor pe teritoriul vamal, modificări care se preconizează a fi aduse Legii achizițiilor publice, modului de acordare a ajutoarelor de stat, controlului vamal (reducerea duratei controlului vamal prin introducerea de scanere) etc.

O mare parte a timpului a fost alocată de ministrul Teodorovici pentru a răspunde celor prezenți la multele întrebări și remarci făcute de reprezentanții firmelor participante, preocupați de creșterea performanțelor în activitatea de internaționalizare a afacerilor, în mod special la export. Din rândul celor prezenți au fost ridicate aspecte privnd necesitatea susținerii industriei constructoare de mașini, a exportului acestora pe piețele internaționale, inclusiv prin operațiuni de offset, precum și a altor produse și servicii cum ar fi cele din domeniul IT,  agroalimentare, produse ale industriei ușuare, etc

În marja evenimentului, participanții au avut posibilitatea de a se informa asupra efectelor produse de intrarea în vigoare, la 25 mai a.c., a regulamentului de protecție a datelor personale (GDPR). Astfel, managerii și antreprenorii prezenți au obținut, de la specialiștii în domeniu, invitați de CCIB, informații relevante privind: pașii care trebuie efectuați pentru conformarea la GDPR (analiză, evaluare, implementare), măsurile de securitate care trebuie respectate, când este obligatorie angajarea /contractarea unui Data Protection Officer (DPO), cine poate fi DPO și ce rol are acesta etc.

Biroul de Presă al CCIB

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here