Astăzi, 29 martie, a avut loc ședința de Colegiu Național a Consiliului Național al IMM-urilor din România, ședință ce a reunit peste 60 de oameni de afaceri, președinți ai structurilor regionale CNIPMMR din toată țara.

Invitați în deschiderea ședinței, a fost invitat domnul Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, alături de delegația compusă din:

• Norica Nicolai, Europarlamentar
  • Varujan Vosganian, Deputat
  • Stelian Fedorca, Consilier de stat cabinet Prim-Ministru
  • Daniel Chițoiu, fost Ministru al Finanțelor
  • Cristian Dima, fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

Vizita face parte din cadrul întâlnirilor periodice pe care oamenii de afaceri, membri ai CNIPMMR, le organizează cu reprezentanții mediului politic, cu scopul evidențierii celor mai importante probleme cu care se confruntă mediul de afaceri și oferirea de propuneri concrete pentru a depăși aceste impedimente.

Astfel, printre cele mai importante problemele semnalate de către reprezentanții CNIPMMR se numără:

• Stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri
  • Programe dedicate românilor din Disporei
  • “Antreprenoriatul” ca temă de țară pentru Președinția UE
  • Digitalizarea IMM-urilor ca proiect național
  • Importanța educației și înființarea liceelor de antreprenoriat, școlilor profesionale și școlilor tehnice
  • Creșterea absorbției fondurilor structurale
  • Debirocratizarea masivă a sistemului

Reprezentanții delegației au menționat că sprijinirea capitalului românesc și a investitorilor români reprezintă o prioritate atât la nivel local, cât și la nivel național, deoarece această categorie este motorul oricărei economii moderne. Astfel, aceștia au specficat faptul că, la nivel național, trebuie să existe o strategie bine definită, concretă și eficientă pentru susținerea întreprinzătorilor.

Președintele Senatului a propus membrilor Colegiului Național al CNIPMMR continuarea discuțiilor care au început astăzi pentru a identifica cele mai bune soluții pentru sectorul IMM. „Ştiu că sunt multe probleme de rezolvat în acest domeniu și tocmai de aceea consider că aceste dialoguri sunt importante, pentru a vedea cum putem să le rezolvăm cel mai bine. Vă asigur că veți găsi în mine, în colegii mei din ALDE, un receptor favorabil tuturor problemelor cu care se confruntă. Vreau să instituționalizăm aceste întâlniri într-un dialog permanent. Personal, consider că, în România, avem mai mult nevoie să construim – iar mediul de afaceri are un rol esențial din acest punct de vedere – decât să ne irosim energiile în dispute sterile. Mediul de afaceri are o contribuție importantă la creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar statul trebuie să sprijine sectorul IMM prin politici publice care să vizeze o reglementare inteligentă, consultare cu organizațiile de profil, simplificarea procedurilor și debirocratizare pentru micii întreprinzători”.

Președintele CNIPMMR, Florin JIANU, a menționat: Mediul public trebuie să treacă de la un proces de supra legiferare la un proces de proiecte cu impact major de modernizare a societății românești. Pentru a recupera decalajele existente, trebuie să gândim o serie de programe care să fie absorbite rapid în economie. Lipsa forței de muncă este în continuare o problemă cu care se confruntă mediul de afaceri, astfel, trebuie să venim cu o serie de programe dedicate Diasporei. Procesul de digitalizare este deosebit de important în modernizarea societății românești, atât a mediului privat, cât și a mediului public, pentru care am putea gândi un proiect național în acest scop. În egală măsură, considerăm important ca în anul 2019, să susținem “antreprenoriatul” ca temă de țară a preluării Președinției Uniunii Europene care, după părerea noastră, ar crea o premieră la nivel European și ar pune înainte de Europa socială, Europa antreprenorială.