Coreea de Nord a lansat marţi dimineaţa o rachetă care a survolat nordul Japoniei, anunță Reuters, care citează guvernele sud-coreean şi japonez.

Statul Major sud-coreean a anunţat că proiectilul a fost tras din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, imediat înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României) şi că a zburat la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri.

Coreea de Nord a efectuat, ani de zile, zeci și zeci de teste balistice eșuate, însă în ultimii 2 ani programul nord-coreean al rachetelor balistice a înregistrat progrese considerabile, care au culminat marți cu, este opinia generală a experților internaționali, o realizare de excepție.

Cum a reușit Coreea de Nord să facă acest uimitor pas înainte? Michael Elleman, expert în Apărare, produce într-un studiu al Institutului Internațional pentru Studii Strategice dovada că regimul Nord Coreean a cumpărat cu ajutorul rețelelor ilegale din Rusia și Ucraina motoare cu combustie internă ultra-performante.

Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) este o autoritate mondială în domeniile securității, riscurilor politice și conflictelor armate. Michael Elleman este expert în domeniul rachetelor balistice.

Argumentele lui Michael Elleman în cele ce urmează:

Programul nord-coreean al rachetelor balistice a făcut progrese uluitoare în ultimii 2 ani. Un arsenal care avea în dotare rachete cu rază scurtă sau medie de acțiune și rachete cu rază intermediară Musudan, care picau în mod repetat testele de zbor, a fost brusc suplimentat cu două noi tipuri de rachete: Hwasong-12, rachetă cu rază intermediară de acțiune și Hwasong-14, rachetă intercontinentală.

Nicio altă țară din lume nu a reușit să facă într-un interval atât de scurt de timp tranziția de la capabilitatea intermediară la cxapabilitatea intercontinentală. Care este totuși explicația succesului? Răspunsul este simplu: Coreea de Nord a intrat în posesia de motoare ultra-performante (LPE) din sursă externă.

Dovezile arată că aceste motoare sunt dezvoltate din fosta ”familie” de motoare sovietice RD-250, modificate pentru a opera rachetele Hwasong 12 și 14.

Un număr necunoscut de astfel de motoare au fost cumpărate, foarte probabil, cu ajutorul rețelelor de traficanță de armament din Rusia și/sau din Ucraina. Transferul pare să fi fost realizat cu doi ani în urmă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here