Sursa foto: https://pixabay.com/photos/money-profit-finance-business-2696228/

Cunoașterea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea unui credit cu garanție imobiliară este esențială, astfel încât tinerii să-și poată cumpăra imobilele mult visate. Cei care intenționează să-și cumpere un apartament sau o casă cu ajutorul unei instituții bancare trebuie neapărat să citească rândurile care urmează!

Categoria de vârstă

Pentru început, consumatorii trebuie să studieze categoria de vârstă în care trebuie să se încadreze pentru a obține un credit cu garanție imobiliară. Aceasta poate fi diferită de la o instituție bancară la alta, dar și în funcție de tipul de credit pe care românii vor să-l acceseze, însă în general, băncile cer clienților să aibă minimum 24 de ani, iar vârsta la care se încheie creditul să nu fie mai mare de 65 sau 70 de ani.

Vechime la locul de muncă

Un alt element, care este luat în calcul, înainte de acordarea creditelor imobiliare este strâns legat de vechimea la locul de muncă al solicitanților. De exemplu, românii trebuie să aibă o vechime de muncă de cel puțin 3 luni la actualul loc de muncă, iar în ultimele 12 luni să nu fi avut o întrerupere a contractului de muncă mai mare de 31 de zile. Cât despre persoanele fizice autorizate, ele trebuie să facă dovada unei activități constante de minim 12 luni.

Valoarea venitului lunar

Printre condițiile de eligibilitate se numără și cuantumul venitului lunar. În acest sens, întotdeauna se ia în considerare și valoarea imobilului pe care tinerii vor să-l cumpere. De ce? Gradul de îndatorare în timpul rambursării nu trebuie să fie mai mare de 40%. Acest procent a fost stabilit de către experți în domeniul bancar, care au luat în considerare și celelalte cheltuieli pe care oamenii trebuie să le suporte în fiecare lună, dincolo de rambursarea creditului.

Creditele, disponibile pentru cetățenii români cu domiciliul în România

Un alt element esențial, care trebuie menționat este acela că solicitanții unui credit cu garanție imobiliară trebuie să fie cetățeni români și să aibă domiciliul în România. Produsele bancare pot fi obținute, însă și de cetățeni străini, numai dacă aceștia au rezidența, dar și domiciliul în România. În acest sens, străinii trebuie să pună la dispoziția instituțiilor bancare un certificat de rezidență, care să fie valabil pe întreaga perioadă a creditului.

După ce tinerii se asigură că îndeplinesc toate condițiile de eligibilitate, recomandat este să se gândească și la costurile produselor pe care vor să le acceseze:

  • dobânda joacă un rol esențial în accesarea unui credit. De preferat este ca românii să se orienteze către cea mai convenabilă ofertă în acest sens, pentru a diminua din costurile pe care vor trebui să le suporte pe termen lung;
  • costurile de analiză a dosarului;
  • taxa de evaluare a imobilului.

Pentru foarte mulți dintre români, accesarea creditelor imobiliare este singura soluție prin care își pot cumpăra un imobil. Ei trebuie să rămână, însă chibzuiți și să calculeze foarte bine costurile pe care le vor avea de suportat, astfel încât să aibă certitudinea că se pot descurca pe termen lung!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here