Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric, ținta pentru anul acesta fiind de 75%, respectiv 133 de autovehicule electrice.

Ministrul Mediului a circulat miercuri în Brașov cu cel de-al 14-le-a autobuz electric din cele 52 finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Autobuzul a parcurs primii kilometri de test înaintea intrării in circuitul transportului în comun din orașul Brașov, conform News.ro

“Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ținta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Brașov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Brașovul dă un semnal puternic întregii țări și administrațiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraș din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanțăm achiziția de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat și tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanțarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei”, a spus ministrul Costel Alexe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Bugetul programului este de 480 milioane lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Astfel, prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here