Sursă foto:https://pixabay.com/en/shift-manual-car-gear-stick-868980/

 

Mașina personală poate fi predispusă anumitor defecțiuni, din perspectiva uzurii pieselor. Dintre acestea și ambreiajul poate prezenta anumite probleme. Ambreiajul este compus din următoarele părți: volanta, discul de ambreiaj, placa de presiune și rulmentul de presiune. Rolul ambreiajului este de a întrerupe fluxul de putere dintre cutia de viteze și motor. Pentru a evita o investiție consistentă de bani într-un nou kit de ambreiaj, ar trebui să fii atent la stilul de condus și să nu bruschezi niciodată mașina. Dar acest lucru poate fi greu de pus în practică, astfel că trebuie sa fii atent la indiciile care îți arată că ambreiajul are defecțiuni.

 

De ce se defectează kitul de ambreiaj?

 

Kitul de ambreiaj se poate defecta din mai multe cauze, însă poți evita acest lucru, dacă știi care sunt semnele ce indica faptul că mașina ta are probleme cu ambreiajul.

Patinarea ambreiajul este unul dintre primele semne care indică probleme la kitul de ambreiaj. Dacă vei observa că viteza se mărește lent la accelerare și vei simți miros specific de garnitură arsă, ar trebui să știi că mașina ta are probleme și poți să te gândești să cauți un kit de ambreiaj la preț avantajos.

 

Zgomot

 

Zgomotul, de asemenea, poate ascunde o defectare a ambreiajului. Cauzele zgomotului nefiresc pot fi: uzarea volantei cu masă dublă, deformarea discului de frecare sau chiar un simplu defect de montaj. Această problemă poate fi remediată prin înlocuirea piesei auto care s-a defectat. De aceea, într-o astfel de situație în care mașina prezintă un zgomot nefiresc, este indicat să faci o vizită la un service auto. Cedarea cilindrului hidraulic ar trebui să vă dea motive de îngrijorare serioase.

 

Umezeală sub pedală

 

Dacă observi umezeală sub pedală, pe mochetă sau la motor în zona pompei hidraulice este un indiciu al faptului că cilindrul hidraulic va ceda. Această problema trebuie soluționată în cel mai scurt timp posibil, deoarece riști să rămâi fără pedala de ambreiaj și cu tot lichidul scurs. Dacă ți s-a întâmplat ca mașina să nu intre în viteza întâi sau marșarier la rece, înseamnă că placa de presiune nu mai funcționează cum trebuie și ar trebui să apelezi la un service autorizat pentru a rezolva această problemă.

 

Poziția pedalei de ambreiaj

 

Poziția pedalei de ambreiaj este un alt semn care scoate la iveală defecțiuni la kitul de ambreiaj. Dacă pedala este prea sus, placa și discul s-au uzat, iar dacă pedala este prea jos, rulmentul sau pârghia s-au blocat. De asemenea, dacă pedala este moale, înseamnă că presiunea din sistemul hidraulic a început să scadă. În cel mai rău caz, pedala poate fi blocată, iar autoturismul nu mai trebuie folosit înainte de a fi văzut de un specialist.

Cum poți prelungi durata de viață a unui kit de ambreiaj?

 

Deși la un anumit moment vei fi pus în situația de a schimba kitul de ambreiaj al mașinii, poți prelungi durata de viață a acestei componente dacă vei urma câteva indicații. Nu elibera brusc pedala când cutia se află într-una dintre viteze și pedala de accelerație este la podea. Apasă întotdeauna ambreiajul până la podea când efectuezi o operațiune. Nu menține timp îndelungat piciorul pe pedala de ambreiaj la semafor sau în ambuteiaje. Schimbă kitul de ambreiaj doar la service-uri autorizate, pentru a preîntâmpina probleme în ceea ce privește montajul. Nu pleca de pe loc folosind trepte superioare de viteză. Evită suprasolicitarea ambreiajului (tractare, urcare pante abrupte, mers prin zăpadă). Alege anvelope de vară și de iarnă de calitate.

 

Așadar, pentru a fi scutit de vizite la service mai des decât ți-ai putea dori, ar trebui să acorzi atenție modului în care se comportă ambreiajul autoturismului tău și să încerci să îți modifici stilul de condus, astfel încât să prelungești durata de viață a ambreiajului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here