Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/stock-exchange-board-210607/

 

La momentul actual, tot mai multi oameni au devenit tentati sa investeasca in piata bursiera, principalul scop constand in dobandirea unei independente financiare intr-un timp cat mai scurt. Cu toate acestea, pentru ca succesul sa fie garantat, este foarte important ca o persoana sa ia la cunostinta cat mai multe informatii despre piata bursiera, fara aceste detalii nefiind posibila obtinerea profitului. Asadar, investitorul va trebui sa inteleaga modul in care functioneaza piata bursiera si care sunt factorii ce o influenteaza.

Care sunt factorii in functie de care piata bursiera poate fi influentata?

Conform informatiilor oferite de specialistii de la Vestor, piata bursiera este una destul de dinamica, ea fiind influentata de anumiti factori specifici. Printre factorii care au un impact clar asupra desfasurarii actiunii se numara urmatoarele elemente:

1. Cererea si oferta

Majoritatea schimbarilor zilnice care apar pe piata au la baza cererea si oferta. De exemplu, in cazul in care cererea este una ridicata dar ofertele sunt limitate, pretul actiunilor va tinde sa creasca. In situatia opusa, in care cererea se afla in scadere, automat va se va ajunge la scaderea preturilor aferente. Prin urmare, dupa cum se poate observa, cererea si oferta stau la baza tuturor activitatilor din cadrul pietei bursiere, influentand vadit preturile.

2. Starea economiei

Atunci cand economia se afla intr-o perioada buna, ascendenta, majoritatea investitorilor sunt dispusi sa faca investitii cat mai accentuate. In schimb, atunci cand economia se afla pe o panta descendenta, majoritatea investitorilor aleg sa stea potoliti si sa-si axeze investitiile pe alte domenii mai sigure.

3. Dobanda de referinta

Un alt factor cu importanta pentru piata bursiera este dat de dobanda de referinta. O dobanda scazuta va favoriza cresterea imprumuturilor din partea investitorilor, ceea ce va genera multe investitii. O dobanda mai mare va presupune intotdeauna imprumuturi mai mici si investitii mai putine.

4. Platformele de tranzactionare

Majoritatea investitorilor se folosesc de platforme de tranzactionare, care permit executarea de ordine, dar si gestionarea riscului de portofoliu.

 

In concluzie, acestia sunt factorii de care trebuie sa se tina intotdeauna cont.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here