Ministrul Mediului: “Peste jumătate din deșeurile municipale generate în România sunt biodeșeuri, care pot fi valorificate”
În cadrul conferinței despre Gestionarea bio-deșeurilor din 26 august 2020, organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri din România în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Ecoteca, European Environmental Bureau (EEB) și MAVA, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a vorbit despre situația biodeșeurilor din țară și a instrumentelor aflate la îndemâna autorităților pentru a îmbunătăți calitatea vieții comunităților locale și a atinge obiectivele de reciclare și de pregătire pentru reutilizare asumate prin Tratatul de Aderare.
Ministrul Mediului a afirmat că peste jumătate dintre deșeurile municipale sunt de fapt bio-deșeuri, iar gradul scăzut de reciclare și de reutilizare al acestora nu numai că reprezintă o pierdere pentru societate ci generează și probleme majore în comunitate, de la costurile asociate pentru companii, mirosurile puternice din preajma gropilor de gunoi și până la gazul metan produs de biodeșeuri, cu impact puternic asupra efectului de seră, care ar putea fi in schimb captat și utilizat ca sursă de energie.
Experții Piotr Barczak, de la European Environmental Bureau, și Enzo Favoino, Zero Waste Europe, au prezentat reglementările europene în domeniu, precum și multe exemple de bune practici, atât din România cât și din alte țări. Ambii experți au salutat apariția Legii 181/2020 privind administrarea deșurilor compostabile, pe care o consideră foarte bine aliniată priorităților europene și au atras atenția asupra oportunității României de a stimula compostarea individuală, o soluție potrivită pentru un stat unde aproximativ jumătate din populație trăieste în mediul rural.
Conferința a avut parte și de invitați locali, care au prezentat o serie de studii de caz de succes în gestionarea bio-deșeurilor: Proiectul Dobroești Compostează, primul proiect pilot de lângă București pentru colectare separată a deșeurilor vegetale, proiectul A.C.U.M. care își propune realizarea unei grădini urbane pe acoperișul Cantinei Moxa a Academiei de Studii Economice, precum și un studiu de caz privind digestia anaerobă prezentat de Genesis Bio Partner.
La final, a avut loc un panel de discuții cu reprezentanți ai mediului de afaceri, asociațiilor neguvernamentale și a experților din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Atât Ministrul Mediului, Costel Alexe, cât și Mircea Fechet, Secretar de stat în cadrul aceluiași minister, s-au
arătat optimiști în ceea ce privește posibilitățile de valorificare a bio-deșeurilor în România, mai ales în contextul recentei adoptări a Legii nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, însă pe de altă parte dezamăgiți de lipsa de acțiune și chiar de conformare din partea unor autorități locale în ceea ce privește administrarea deșeurilor în general.
Acestea din urmă vor avea însă, în continuare, un rol primordial în relația cu cetățenii și implementarea sistemelor de colectare separată a bio-deșeurilor, și în același timp și în demersul de informare a populației cu privire la colectare separată și compostare.
Dincolo de barierele în calea gestionării eficiente a bio-deșeurilor, schimbările de legislație nasc și noi oportunități pentru toți actorii implicați. Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, a subliniat astfel, în încheiere, necesitatea dezvoltării de către mediul de afaceri a unor modele de business standardizabile pe diferite industrii, dând exemplul unui proiect în curs de implementare la centrul comercial Veranda Mall din București, care vizează preluarea bio-deșeurilor generate în cadrul activității centrului comercial și transformarea acestora în compost, care poate fi utilizat ulterior în diferite destinații.
Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a fost înființată ca răspuns la necesitatea de susținere a capitalului românesc. Prin membrii săi, AOAR se constituie într-o structură reprezentativă a mediului de afaceri din România, reunind experiențe si problematici economice din domenii diverse și se prezintă, la peste 20 ani de la constituirea sa, ca un partener apreciat și ascultat la nivel guvernamental, parlamentar, la nivelul partidelor politice și al organismelor internaționale.
Asociația ECOTECA este un ONG de mediu care se ocupă de aspectele tehnice ale gestionării deșeurilor, în colaborare cu specialiști din domeniu, dar și cu voluntari. Principalele activități presupun contribuții la revizuirea și modificarea politicilor publice, asistență acordată agenților economici şi instituțiilor publice în vederea respectării obligațiilor legale de mediu ce le revin, precum și dezvoltarea de programe de responsabilitate socială axate pe managementul deșeurilor. Asociația desfășoară cursuri și ateliere dedicate studenților specializați în protecția mediului și sprijină facultățile să-și organizeze propriile proceduri și activități privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor prin viitorii specialiști (studenți), astfel încât aceștia să poată dobândi, pe durata studiilor, abilitățile și cunoștințele tehnice necesare privind gestionarea deșeurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here