După ce au analizat Programul Operaţional Competitivitate, specialiştii Camerei de Comerţ din Braşov au transmis Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri câteva propuneri care să vină în sprijinul societăţilor comerciale aflate în dificultate ca urmare a epidemiei de coronavirus.
Măsurile propuse se împart în două secţiuni.

Este vorba de:
granturi pentru capital de lucru şi
granturi pentru investiţii acordate IMM-urilor.

În ce priveşte capitalul de lucru, CCI propune, în primul rând,  renunţarea la condiţia ca beneficiarii de granturi să deţină un certificat de situaţii de urgenţă. A doua solicitare la acest capitol este introducere a 8 noi activităţi în rândul celor eligibile, respectiv: baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, activităţi de asistenţă stomatologică, alte activităţi referitoare la sănătatea umană, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, activităţi ale centrelor de fitness, învăţământ preşcolar, activităţi de servicii suport pentru învăţământ, bâlciuri şi parcuri de distracţii.

Totodată, se propune ca „procentul finanţării nerambursabile să fie în procent de cel puţin 25% din valoarea cifrei de afaceri realizată în anul 2019. Considerăm că procentul actual de 15% va dezavantaja microîntreprinderile, care realizează în medie, cifre de afaceri mai mici, de până la 75.000 euro/an”.
În ce priveşte granturile pentru investiţii, CCI solicită eliminarea condiţiei de a realiza minim 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul planului de afaceri în primii doi ani de durabilitate, iar diferenţa până la sfârşitul perioadei de durabilitate de trei ani. De asemenea, se doreşte înlocuirea criteriului profit cu cifra de afaceri din anul 2019 pentru selectarea firmelor eligibile.
O ultimă propunere este detalierea categoriei de cheltuieli de achiziţie construcţii pentru că viitorii beneficiari de grant să nu întâmpine probleme la decontarea sumelor alocate acestor achiziţii.

I.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here