Bucureşti, februarie 2020: Piața imobiliară locală a atras în ultimii cinci ani peste 20 de investitori noi din toate colţurile lumii, cei mai activi dintre aceștia realizând achiziții cu o valoare cumulată de circa 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Prin achizițiile realizate și activele prospectate, acești investitori au crescut competiția pentru cele mai bune active disponibile pe piață, contribuind la o ușoară reducere a randamentelor investiţionale, proces ce este de așteptat să continue și în următoarele trimestre.

Din punct de vedere al volumelor investite, cei mai activi jucători noi din piața imobiliară locală au fost în ultimii cinci ani grupurile MAS Real Estate, Atterbury și Lion’s Head Investments, cu acționariat sud-african, Cerberus, Morgan Stanley și White Star din Statele Unite ale Americii, respectiv GIC (Singapore) și CIC (China). Din Europa, piața locală a atras investitori noi în special din regiune, din ţări precum Cehia (PPF Real Estate) și Ungaria (Indotek).

Analizând achiziţiile companiilor care aveau deja prezenţă pe piaţa locală, cele mai mari achiziţii au fost realizate de NEPI Rockcastle, CTP şi Globalworth, liderii segmentelor de Retail, Industrial şi Office din punct de vedere al activelor aflate în portofoliu, alături de grupul local Dedeman, liderul pieţei de bricolaj, care prin două achiziţii a devenit un jucător semnificativ pe piaţa de birouri din Bucureşti şi Cluj.

Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: În timp ce în Polonia, Cehia și Ungaria observăm tranzacții care stabilesc noi yield-uri record, randamentele din România încă nu au înregistrat o tendință semnificativă de comprimare. Sunt semnale evidente că pentru cele mai bune active cu un preț sub 50 de milioane de euro randamentele încep să se stabilizeze sub nivelul de 7% și ne așteptăm ca această tendință să fie urmată în următoarele 12 luni și de activele mari, nou livrate, cu valori de peste 100 de milioane de euro. Această evoluție stabilă și volatilitatea redusă reflectă un nou nivel de maturitate al pieței locale, oferind investitorilor o marjă suplimentară atractivă comparativ cu alte piețe din Europa Centrală și de Est.”

Per total, în perioada 2015 – 2019, au fost înregistrate 137 de tranzacții cu o valoare cumulată de aproximativ 4,2 miliarde de euro, valoarea medie a tranzacției fiind de peste 30 de milioane de euro. Cele mai tranzacționate proprietăți au fost imobilele de birouri, cu un volum de aproape 1,8 miliarde de euro și o cotă de 43% din total, fiind urmate de spaţiile comerciale, cu o cotă de 30%, respectiv spaţiile industriale (20%).

Circa 67% din volumul investit a fost direcționat către proprietăți situate în București, următoarea piață ca atractivitate fiind Cluj-Napoca, cu o pondere de circa 7% din activitatea tranzacțională.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală, activând ȋn toate segmentele pieţei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat în ultimii cinci ani în tranzacţii cu o valoare cumulată de circa 400 de milioane de euro.

Achiziţii realizate în perioada 2015 – 2019 de investitori nou-intraţi pe piaţa locală

Companie Ţara Sectoare Active achiziţionate
MAS REI Africa de Sud Retail Militari Shopping, ERA Park Iaşi, Atrium Arad, Retail Park Portfolio
Cerberus SUA Hospitality, Offices Radisson Blu Hotel, The Landmark
Atterbury Africa de Sud Retail, Offices 50% din Iulius Mall, United Business Center
Lion’s Head Investments Africa de Sud Offices Oregon Park
P3 Singapore Logistics P3 Bucharest West
PPF Real Estate Cehia Offices Metropolis Center, Crystal Tower
Morgan Stanley SUA Offices America House
CIC China Industrial Portofoliu Logicor
Smartown Israel Offices Swan Office Park, Polona 68
Indotek Ungaria Retail Promenada Mall Târgu Mureş
White Star SUA Offices Liberty Technology Park Cluj
Corporate Finance Group Liban Offices Day Tower
Adam Europe Israel Offices Phoenix Tower, Construdava, Portofoliu birouri Equest
Hili Properties Malta Offices ART Business Center 7
Dayan Family Israel Hospitality Palatul BCR

 

Achiziţii realizate în perioada 2015 – 2019 de investitori locali sau deja activi pe piaţa locală

Companie Ţara Sectoare Active achiziţionate
Dedeman România Offices The Bridge Bucureşti, The Office Cluj
NEPI Rockcastle Africa de Sud Retail Shopping City Sibiu, Iris Titan, Mega Mall
CTP Olanda Logistics Bucharest West, Prologis Park, Mercury Logistic Park, Chitila Logistic Park, A1 Logistic Park
Globalworth Africa de Sud Offices, Logistics Green Court B, Green Court C, Dacia Logistic Center
GLL Real Estate Germania Offices Floreasca Park, Victoria Center
Sonae Sierra Portugalia Retail 50% of ParkLake Plaza
Mitiska-REIM Belgia Retail Intercora Portfolio, Praktiker Braşov
GTC SUA Offices Premium Plaza, Premium Point, Cascade Offices
Catinvest Franţa Retail Electroputere Parc
CA Immo Austria Offices Campus 6.1
WDP Belgia Logistics Profi Cluj, P&G Timişoara, Quehenberger Clinceni, Flenco Ghimbav, Carrefour Brazi
Ceetrus Franţa Offices Coresi Business Park Braşov
One United România Offices Bucharest Corporate Center, North Gate
CPI Property Cehia Retail Felicia Shopping Center Iaşi
First Property Marea Britanie Retail, Offices Maestro BC Cluj, Lidl portfolio

Sursa: Cushman & Wakefield Echinox

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 60 de profesioniști și colaboratori ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 51.000 de angajați în peste 70 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,2 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here