Ministerul Finantelor Publice a initiat un proiect de OUG, care este in curs de finalizare si care prevede reducerea cotei de TVA pentru produsele alimentare montane, bio si traditionale, anunta Mediafax.

Conform documentului, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

Avand in vedere statisticile ingrijoratoare referitoare la starea de sanatate de populatiei, directiile de actiune in domeniul sanatatii stabilite la nivel mondial, prin care se incurajeaza alegerea de alimente mai sanatoase, precum si faptul ca cetatenii si consumatorii din Romania solicita din ce in ce mai frecvent produse alimentare de inalta calitate, s-a considerat necesar sa fie luate in regim de urgenta masuri la nivel national pentru incurajarea consumului de alimente de inalta valoare calitativa.

Una dintre masurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel incat sa fie facilitat accesul populatiei la produse sanatoase, de inalta valoare calitativa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here