Sondaj Deloitte: Piaţa de private equity din Europa Centrală manifestă un optimism moderat

 

Bucureşti, 19februarie 2019 –Piața de private equitydin Europa Centrală se stabilizează după o perioadă de tranzacţionare intensă în anul 2017, marcată de atrageride fonduri și de ieșiri importante de pe anumite piețe, potrivit sondajului Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence. Studiul, realizat bianualîncă din anul 2003,reflectăevoluţiapieţei de private equity, iar cea mai recentă ediție a fost efectuată la finalul anului 2018.

Indicele de încredereşi-a accelerat declinul până la o valoare de 105, inversând astfel trendul de creşteredin ultimele 18 luni, între toamna lui 2016 şi primăvara lui 2018. Nivelul de încredere, aşa cum este prezentat în sondajulDeloitteCEPrivate EquityConfidenceSurvey, reflectă in principal aşteptările economiceşialte variabile precum perspectiva asupra activităţiipieţeişiraportul dintre tranzacţiişi managementul portofoliului.

Majoritatea profesioniştilor de pe piaţa de private equity din Europa Centrală (75%) se aşteaptă ca activitatea din aceastăregiune să rămână neschimbată, în timp ce11% prevădo creştere a activităţii, în scădere de la o treime, care erau de aceeaşi părere în vara lui 2018, sugerând un comportament mai prudent din partea investitorilor, pus pe seama incertitudinii economice şi politice. Aproape trei sferturi din cei care realizează tranzacţii pe piaţa din Europa Centrală (73%) se aşteaptă ca actualul context economic să se menţină, în timp ce marea majoritate (93%) are încredere că va putea atrage finanțarea necesară tranzacţiilor și consideră că nivelul de lichiditate va rămâne neschimbat.

Profesioniștii în domeniultranzacțiilor din regiune se aşteaptăla mai multe tranzacţii de cumpărare decât de vânzare în lunile următoare. Ieșirile de pe anumite piețe au fost, de asemenea, considerabile în 2018, incluzândşitranzacţiile realizate în România, precum vânzarea de către Abris a serviciului de curierat Urgent Cargus către Mid Europa Partners.

„În România, activitatea firmelor de private equityeste similară cu cea la nivelul regiunii Europei Centrale. Mă aştept ca un număr mare de tranzacţii să fieîn continuare efectuate de fondurile de capital privat, fieîn calitate de cumpărători, fie devânzători. Firme mari de private equityintenționează să intre pe piaţa din România, deoarece privesc țara noastră ca pe o alternativă bună pentru investiţiiîn regiune. Astfel de investiţii vor fi influenţate în mod cert de condiţiile economice şi de climatul legislativ local”, a spus Radu Dumitrescu,Partener servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România.

În Europa Centrală, unde s-au înregistrat creşteriputernice ale PIB-ului, este de așteptat ca profesioniștii în domeniul tranzacțiilor să se axeze în continuare pe oportunităţi noi de investiţii. Majoritatea investitorilor se aşteaptăca nivelul mediu al tranzacțiilor să rămână constant.

„În general, firmele de private equitysunt interesate de tranzacții de valoare medie și mare, în urma cărora achiziționează lideri de piață locali sau regionali. Deși piața de M&A din România continuă să fie dominată de jucătorii strategici, achizițiile efectuate de fondurile de capital privat au atins niveluri record în 2016 și 2017. Acestea au scăzut ușor anul trecut, dar suntem în continuare optimiști legat de perspectivele pentru 2019”, a declaratIoana Filipescu, Partener CorporateFinance, Deloitte România.

Luând în calcul tranzacțiile cu valori comunicate anunțate în 2018, investitorii strategiciau fost implicaţi în 56% din tranzacţii, în timp ce fondurile de capital privat au reprezentat 39% din volumul comunicat, conform unei analize asupra pieţeilocale de M&A realizatede Deloitte România.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor 286.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 

© 2019. Pentru informații contactați Deloitte Romania

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here