Fructele oleaginoase – nuci si alune (migdale, caju, arahide, fistic, alune de padure) – reprezinta cel mai mare segment al pietei de snackuri sarate, acoperind peste 35% din valoarea acesteia.

Categoria a crescut cu peste 10% fata de anul trecut, ca urmare a evolutiei accelerate a segmentelor de produse cu profil premium – fistic, seminte albe -, dar si a segmentelor de masa, precum arahidele si semintele negre.

O parte dintre retaileri au simtit oportunitatea si dezvolta categoria prin parteneriate cu furnizori sau marci proprii.

Piata este ofertanta din perspectiva numarului de sub-segmente din care este compusa si a palierelor de pret aflate in raport direct cu nivelul calitativ. Intalnim multi producatori, dar un numar redus de branduri care se afirma.

Potrivit RetailZoom, primii cinci jucatori, cei mai mari – Intersnack, Mogyi, Best Food, Golden Foods si Orlando – detin cumulat doar 50% din piata, ca valoare, si 57,6% ca volum al vanzarilor.

Este singura piata de snackuri sarate in care marcile proprii ocupa o pozitie semnificativa – 29% ca valoare si 32% ca volum, sustinuta primordial de segmentul alune. Portofoliile producatorilor de top sunt insa extrem de diversificate, asigurand o oferta competitiva din punctul de vedere al calitatii, precum si produse inovatoare.

O piata tot mai provocatoare

„Preocuparea mai accentuata in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, ca urmare a cresterii ratelor de obezitate la nivel mondial, a dus la o repozitionare treptata a acestei categorii de la snack la aliment, care poate fi consumat in orice moment al zilei, fie ca gustare, fie ca ingredient in prepararea felurilor de mancare”, relateaza Veronica Panita, Category Manager Nuts & Seeds CEE & RO, Intersnack Romania. „Astfel, au aparut pe piata tot mai multe tipuri de alune si mixuri de alune, atat coapte cat si crude, ceea ce a determinat retailerii, pe de o parte, sa acorde un spatiu mai mare la raft atat in categoria de snackuri sarate, cat si prin extinderea la raioanele de fructe si legume; iar pe de alta parte, sa isi extinda portofoliul de marci proprii si importuri.”

In opinia Veronicai Panita, segmentele alune si seminte sunt provocatoare datorita faptului ca se adreseaza unor consumatori cunoscatori, care inteleg clar valoarea sortimentelor existente, ceea ce le seteaza de la bun inceput asteptari ridicate – iar aici intervine deschiderea producatorului de a se adapta la nevoile specifice ale acestora.

„Exista, totusi, si o tensiune in categorie, iar aici ne referim la preferintele consumatorului pentru diversitate de gust si texturi in categoria de snackuri sarate, caz in care alunele si semintele sunt mai putin ofertante comparativ cu celelalte tipuri de snackuri – chips, gustari sarate pe baza de aluat si alte specialitati pe baza de cartofi”, observa reprezentanta Intersnack.

Valeria Cretu, Marketing Manager, Mogyi, subliniaza faptul ca in ultimul an au aparut mai multe inovatii la raft, remarcandu-se inclinatia catre un stil de viata mai sanatos. Au inceput sa creasca in vizibilitate si vanzari variantele de produs fara sare, produsele crude, urmand astfel trendul care este prezent si in celelalte categorii alimentare.

„Este o piata puternica, in care retetele clasice au un rol important si genereaza cea mai mare parte din valoarea vanzarilor, dar in acelasi timp vorbim de o piata in care consumatorul este din ce in ce mai deschis la inovatie. Consumatorul cauta calitate la un pret accesibil, dar si gramajele potrivite pentru fiecare ocazie de consum. Pe langa aceste criterii, intr-o piata in permanenta crestere, inovatiile au un rol extrem de important in diferentiere”, mentioneaza Valeria Cretu.

In opinia Corneliei Carabasu, Departamentul Comercial, Mentor Trading – companie care importa si distribuie produsele premium Kluth -, un rol important in dezvoltarea categoriei revine retailerului:

„Sunt retaileri care incep sa se orienteze catre produse cu o calitate ridicata, incluzand aici si gama BIO. Sunt altii care reinterpreteaza gama dintr-o perspectiva a politicii de pret scazut, urmarind fiecare dintre ei anumite tendinte”, spune Cornelia Carabasu.

Cornelia Carabasu considera ca piata este in continua schimbare, are un potential ridicat, cu provocari pe masura, in functie de modul in care consumatorii sunt informati in ceea ce priveste importanta calitatii produselor si serviciilor si in functie de posibilitatile romanilor de a achizitiona produse sanatoase.

Daniel Rosca, Sales Manager, Olimp Company, este de parere ca in momentul de fata, piata de profil este mult mai dinamica, avand un numar mai mare de competitori. Din pacate, „calitatea unor produse lasa de dorit, si asta prin prisma faptului ca intotdeauna se cauta pretul cel mai mic.”

Avand in vedere preocuparea consumatorilor pentru un stil de viata sanatos, compania Olimp – specializata in productia de fructe uscate si fructe cu coaja lemnoasa comercializate sub brandul Jasmin, care are ca slogan „Jasmin, best of nature”– isi promoveaza produsele in lanturi de farmacii si sponsorizeaza diverse activitati sportive.

Actiuni la punctul de vanzare
Mogyi mizeaza pe actiuni de vizibilitate in-store, activari cu premii si a derulat si o campanie cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal.

„Vrem sa maximizam momentele de varf de consum si sa reusim sa fim o prezenta constanta in viata consumatorilor nostri. Samplingul este un instrument util pe care il folosim pentru a confirma catre shopperi ca ne-am pastrat calitatea de-a lungul timpului, dar si pentru a-i incuraja sa incerce inovatiile Mogyi”, afirma Valeria Cretu.

Intersnack, companie de al carei nume se leaga brandurile Nutline, Felix, Fiesta si Chio, se implica in proiecte de shopper marketing alaturi de retailerii internationali. Impreuna cu acestia creeaza adevarate centre de snacking cu ocazia evenimentelor deosebite pentru consumatori, prin campanii sezoniere, precum Craciunul, Pastele, Ziua Indragostitilor, Back to School – ocazii altadata neexploatate de categoria de snackuri sarate.

„In segmentul alune, punem accent pe campaniile cross-category (produse complementare, alte tipuri de snackuri sarate sau bauturi). In segmentul seminte, avem o abordare promotionala, cu concursuri dedicate consumatorilor in sezonul cald si capitalizand ocaziile de consum (campionatele de fotbal) – un exemplu fiind campania «Castiga crantaneala si TV-uri pentru finala» derulata in perioada 1 mai – 31 august 2018. In paralel, suportul digital ne asigura flexibilitate in organizarea de concursuri online pe parcursul intregului an”, precizeaza Veronica Panita.

Nuts & seeds: brandurile dezvolta variante premium, in replica la produsele non-brand
Urmarind rafturile mai multor magazine, am remarcat produse si ambalaje noi, o mare diversitate sortimentala si multe campanii cross category.

O comparatie de pret este destul de dificil de realizat, pentru ca produse din acelasi segment devin foarte usor sku-uri noi, care nu se regasesc in toate retelele de retail. De exemplu, avem seminte de floarea soarelui, care pot fi: coapte sau prajite, miez sau in coaja (uneori coaja rosie!), sarate, usor sarate sau fara sare, negre, albe sau pestrite (Nutline), cu piper, cu marar, cu paprika (Mogyi) etc., iar fiecare sortiment inseamna un alt pret.

Si marcile proprii urmeaza acest trend: K Classic (Kaufland) are in oferta arahide in crusta wasabi (27,94 lei/kg), arahide picante cu piper negru (18,60 lei/kg), arahide cu aroma de boia de ardei (21,45 lei/kg) sau mix de alune cu chili (39,95 lei/kg).

Brandurile de producator ies in evidenta, insa exista si produse nebranduite care au un spatiu generos la raft. Este cazul societatii Cubic Smart Store, din Bucuresti, care importa seminte din Polonia, pe care le ambaleaza in diferite combinatii si le comercializeaza in Romania. Numai in luna iunie compania respectiva a listat patru produse noi in retail.

Arahidele constituie a doua cea mai mare piata (dupa semintele negre) din categoria de alune si seminte. In acelasi timp, este perceputa ca un segment din care lipseste diversitatea aromelor si texturilor, ceea ce o pune in umbra altor categorii.

Pentru a aduce un plus de savoare si noutate in acest segment, Intersnack a lansat in luna iunie a acestui an, sub brandul Nutline, un produs unic in categorie: Arahide Extra Rumenite. Produsul merge perfect langa berea preferata, si se adreseaza in special barbatilor. Noile Nutline-Arahide Extra Rumenite, vin intr-un ambalaj deja consacrat in segmentul premium, cutie de metal (135g), care pastreaza aroma si prospetimea produsului o perioada mai indelungata, si ii permite resigilarea dupa deschidere.

O alta noutate in portofoliul aceluiasi producator este gama Kettle Peanuts, sub brandul Chio – arahide invelite intr-un strat dublu de aroma, pregatite la ceaun. Produsele au un ambalaj premium, la 100g, cu posibilitatea de resigilare dupa deschidere.

MixMentor, distribuitorul brandului Kluth, a introdus pe piata doua produse din gama Fit Food: Sport Mix (amestec de caju, arahide coapte, miez de nuca, alune de padure si migdale) si Fit Food Vital Mix (amestec de caju, migdale, stafide, visine, merisoare si afine).

La inceputul verii, Mogyi a facut o prelungire a gamei inovative Mogyi Crasssh, alune in invelis crocant, cu doua arome noi: Crash Wassabi 60g si Crash Cheese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here