Miercuri, 25 aprilie 2018, la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) a avut loc vernisajul expoziției de pictură, grafică și sculptură ARTĂ și COMERȚ. 150 de ani de la fondarea Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

„Cred că arta, cultura în general, dar şi ştiinţa sunt esenţiale în desenarea şi consolidarea unei identităţi naţionale de autoritate. Avem responsabilitatea de a aduce în actualitate trecutul, pentru a consolida prezentul și a garanta un viitor demn, moral și prosper. De altfel, înaintașii noștri au susținut constant și temeinic actele culturale și educaționale, de-a lungul acestor 150 de ani de existență neîntreruptă a Camerei bucureștene. Este o realitate cu care ne mândrim, dar care ne obligă”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele CCIB.

Expoziția reunește 35 de lucrări de pictură românească și europeană, grafică, sculptură, artefacte pre-moderne și facsimile de documente din arhiva Camerei bucureștene, mărturii peste timp ale evoluției vieții comerciale din țara noastră. Operele de artă sunt realizate de artiști precum Johann Frankenberger, Miklós Barabás, Carol Popp de Szathmari, Emil Volkers, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Ștefan Popescu, Francisc Șirato, Camil Ressu, Jean Alexandru Steriadi, Frederic Storck, Alexandru Poitevin-Skeletti, Mircea Olarian și Iosif Rosenbluth.

„Acest proiect curatorial a fost o provocare la adresa noastră. Într-un timp foarte scurt, am identificat piese care să ilustreze comerțul și industria de la începutul secolului al XIX-lea, dar și portrete ale unora dintre negustorii și comercianții implicați în dezvoltarea sistemului cameral din țara noastră, cu o contribuție notabilă la modernizarea economiei românești”, a declarat arh. Liviu Constantinescu, directorul general al MNAR.

La vernisaj au participat personalități ale vieții culturale, academice și economice a Capitalei, dar și reprezentanți ai presei. Acesta este al doilea eveniment din seria de manifestări menite să marcheze aniversarea a 150 de ani de activitate neîntreruptă a Camerei bucureștene și prima dintre cele patru expoziții tematice pregătite de CCIB, în colaborare cu muzee bucureștene de prestigiu, parte a programul aniversar amintit, derulat sub sloganul Dialog. Identitate. Valoare.

Expoziția  este găzduită de MNAR la parterul Galeriei de Artă Europeană (Calea Victoriei nr 49-53) și va fi accesibilă publicului în perioada 26 aprilie – 27 mai 2018, program de vizitare: miercuri – duminică, orele 10.00 – 18.00, preț bilet întreg: 10 lei.

 

Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here