Poate una dintre cele mai opulente perioade, decadente si incarcate de libertinaj a fost, asa cum o descriu multi istorici, cea de la curtea regilor Frantei, de la finalul secolului XVII si intreg secolul  XVIII, in timpul domniilor lui Ludovic al XIV-lea, numit si Regele  Soare, Ludovic al XV – lea si Ludovic al XVI-lea. Viata plina de huzur, risipa si lux orbitor era apanajul nobilimii franceze de atunci, iar odata cu inaltarea palatului Versailles, la finalul secolului XVII, scena centrala a extravagantelor de tot felul s-a mutat aici.

Pentru ca Versailles, resedinta principala a regilor, care cuprindea un spatiu imens, plin de bogatie si care adapostea mii de reprezentanti ai aristocratiei vremii,  devenea astfel superlativul in ceea ce priveste desfraul, opulenta si dezmatul transformate in stil de viata la celebrul palat, unde ospetele, dineurile si petrecerile exorbitante nu mai conteneau. Iar un loc aparte, alaturi de contese, marchize si alte reprezentante feminine ale aritocratiei, il aveau curtezanele, care, odata intrate in gratiile regelui si trecerea lor prin patul monarhului le asigurau un statut  important si erau privite cu admiratie, invidie, dar si cu teama. Pentru ca puteau dobandi o influenta remarcabila, prin protectia de care se bucurau la cel mai inalt nivel.

Unele dintre acestea reuseau chiar sa obtina „un cec in alb”, daca reuseau sa-i daruiasca regelui urmasi, care chiar daca erau ilegitimi aveau asigurata o viata de lux la curtea regala. Se spune ca Regele Soare a avut, alaturi de copiii nascuti de sotie, alti peste 20 de urmasi, roduri ale iubirilor pasionale cu unele dintre cele mai seducatoare curtezane de la palat.

Ceea ce le aseamana pe curtezanele de atunci cu cele din ziua de azi, escorte in Bucuresti sau din orice colt de lume, este posibilitatea lor de a beneficia de o viata nu doar fara lipsuri, ci caracterizata de independenta financiara deplina, gratie farmecului si talentului lor special de a-i cuceri si captiva pe barbati.

Si nu doar fete din popor, alese „pe spranceana” special pentru rege din randul celor mai frumoase, foarte tinere si neaparat fecioare deveneau curtezane la palatul Versailles, ci si unele tinere pline de gratie din randul aritocratiei scapatate si nu numai.  Acestea, chiar daca aveau titluri nobiliare, ravneau la rolul de amanta a regelui, din ambitia de a avea putere, influenta si un cuvant greu in luarea deciziilor politice de atunci, multe dovedind abilitati deosebite, implicandu-se in intrigi la nivel inalt, in lovituri de palat sau transformandu-se in adevarate sustinatoare ale oamenilor de cultura, incurajandu-i si promovandu-le operele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here