Ideea de internship a devenit din ce în ce mai comună în ultimii ani și reprezintă o oportunitate râvnită de cei mai mulți dintre studenți datorită faptului că e un mijloc de dezvoltare atât personală cât și profesională și marchează o perioadă de tranziție dintre studenție și muncă, pregătindu-te pentru cariera la care visezi. Prin tranziție ne referim la faptul că nu mai ești tratat ca un student spre care informația călătorește unidirecțional, dar nici nu ai, încă, întreaga responsabilitate pe care ar avea-o un angajat obișnuit. Practic, ești un ucenic care testează teritoriul unei firme timp de câteva luni. Aceasta este inițierea ta în muncă și te va ajuta mult atunci când vei fi angajat. În foarte multe cazuri, chiar de compania la care faci acest internship.

Dacă te întrebi ce poate reprezenta pentru tine un internship sau care ar fi motivele pentru care ai alege să faci parte dintr-unul, ei bine, acesta reprezintă începutul tău de carieră. Una care poate deveni de succes chiar de la început, în funcție de implicare și, pe alocuri, de norocul pe care îl ai. Alte beneficii de care ai parte printr-un internship sunt șansa de a cunoaște profesioniști din domeniu și de a învăța de la aceștia, oportunitatea de a interacționa cu oameni care au pasiuni comune și o modalitate de a câștiga experiență practică în domeniul de interes. Tot la capitolul experiență, e o șansă bună de a avea ce scrie în CV, ceea ce te va ajuta mult atunci când va trebui să aplici pentru primul job full time.

Durata unui internship poate să difere de la o companie la alta, în general fiind vorba de câteva luni. Mai exact, între 2 și 6 luni în majoritatea cazurilor. Acest timp e necesar pentru a învăța lucruri noi, pentru a dezvolta noi abilități de care vei avea poate nevoie în momentul în care vei lucra. Oricum ar fi, cu siguranță vei avea parte de o experiență care îți va marca începutul carierei.

Programul de internship poate fi unul plătit sau neplătit, în funcție de companie, acest aspect fiind precizat încă din momentul în care aplici pentru program. Totuși, cu toate că partea financiară e unul dintre cele mai importante aspecte atunci când ne alegem un job, în această etapă, pe cât posibil, te sfătuim ca interesul și atenția să îți fie mai degrabă pe dezvoltarea ta. În plus, satisfacția materială resimțită  în urma unui internship e trecătoare și poate chiar nesemnificativă. Așadar, ceea ce contează cu adevărat când vine vorba de câștigul provenit din experiența internship-ului sunt cunoștințele dobândite, accesul de care beneficiezi la resursele companiei, abilitățile asimilate și toate aspectele care vor contribui la dezvoltarea ta pe plan profesional și personal, cum ar fi training-urile și certificările. Cu siguranță, toate se vor dovedi, ulterior, utile pentru cariera ta.

În ceea ce privește orarul de muncă pe care îl vei avea ca intern într-o firmă… și acesta poate varia. Programul poate fi full-time sau part-time. Datorită faptului că cei mai vizați pentru un internship sunt studenții, programul este adaptat în funție de nevoile acestora, astfel că în timpul vacanțelor de vară poți găsi internship-uri cu program full-time, dar beneficia și de un program part-time în restul anului când e necesară prezența la cursuri. Majoritatea angajatorilor încurajează formarea și dezvoltarea, așa că vor fi înțelegători dacă vei negocia și vei comunica și orarul personal, pentru a-ți oferi cel mai bun program de lucru, prin care poți face față și facultății și job-ului cu succes.

Cum te poate ajuta un internship în carieră?

Vrei să te remarci din toată mulțimea de studenți care termină facultatea în același an cu tine și care va aplica poate la aceeași companie la care îți dorești mult să lucrezi? Ei bine, dacă ești intern sau ai trecut prin experiența unui internhip ai deja un mare plus. După cum e normal, orice firmă își dorește să aibă parte de angajați cât ma bine pregătiți, care dau dovadă de implicare, de dorință de muncă și dezvoltare personală. În acest sens, tu poți (și e indicat) să începi prin activități suplimentare încă din anii studenției. Implicarea în programe de internship încă din perioada academică, în activități cât mai variate, în conferințe care îți vor deschide ochii spre ceea ce se întâmplă în domeniul tău de interes, în voluntariate, vor fi așii tăi din mânecă atunci când experiența și cunoștințele vor conta și te vor ajuta în diferențierea ta față de majoritate.

Angajatorii apreciază și urmăresc să angajeze tineri absolvenți care au făcut parte dintr-un program de internship, pentru că evaluează această experiență ca o rampă de lansare în carieră. Întrucât un proaspăt absolvent nu are experiență la un loc de muncă anterior, internship-ul suplinește într-o oarecare măsură acest „deficit” și poate fi mai apreciat chiar decât studiile urmate pentru că îți oferă o experiență de lucru și denotă că ești interesat de domeniul de lucru, serios și muncitor. De pildă, poate ai avut parte de studii umaniste, dar în urma pasiunii tale pentru tehnologie ai intrat într-un internship în domeniul IT. Acest internship te poate ajuta la obținerea unui job în domeniu, de care nu ai fi putut avea parte doar având încheiate studiile umaniste.

Nu te îngrijora dacă programul de internship nu va deveni, la finalizarea acestuia, și primul tău job full-time. Nu toate companiile au nevoie să angajeze în perioada imediat următoare. Nu te gândi, deci, că nu ai fost suficient de bun pentru a deveni angajat, ci ia în considerare și faptul că unele firme au nevoie în anumite perioade de un surplus de forță de muncă și poate că în perioada ta de internship ai contribuit și tu în acest sens.

Menționează în CV-ul tău că ai participat la internship, ce activități ai realizat și ce deprinderi și noi cunoștințe ai asimila. Astfel, acestea vor putea fi observate de angajatorii care îți vizualizează CV-ul și îți pot aduce angajarea în detrimentul unei persoane fără experiență, întrucât tu vei avea deja câteva din abilitățile practice pe care compania le caută.

În concluzie, așa cum spuneam în rândurile de mai sus, cel mai mare beneficiu de care vei avea parte în internship este faptul că devii și tu parte dintr-o companie pentru o anumită perioadă. Vei avea acces la informații pe care nu le-ai putea găsi din exterior, la training-uri, conferințe, cursuri, certificări, evenimente organizate de companie și vei învăța de le experți, având șansa de a le urmări activitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here