Unii pescuim. Suntem practicanti ai celui mai popular hobby din intreaga lume, pescuitul recreativ. Exista ceva care ne face sa ne trezim inainte de prima raza de soare, sa ne pregatim rapid, sa tragem portiera la masina si sa fugim! Intrebarea este „De ce?” De ce atat efort intr-o zi de week-end? De ce unora ne place atat de mult sa pescuim?

 

Cand am pornit la drum cu proiectul Fishpointer – prima harta interactiva pentru pescuit, am cautat sa inteleg in primul rand acel prim motiv al starii de bine din timpul partidelor pescarilor. Am discutat cu pescari, am scotocit Internet-ul, am citit si am pus cap la cap raspunsuri.

Fie ca pescuiesc intre prieteni, cu familia sau de unii singuri, fie ca merg pe rauri mai linistite, mai involburate, pe lacuri sau pe ocean, fie ca sunt locuitori in mediul rural sau in marile orase, pescarii sunt motivati de cateva stari de spirit prin care trec  din momentul pregatirii partidei pana la intoarcerea acasa. Actul pescuitului nu este deloc unul bizar. Se cunoaste ca pescuitul isi are radacinile in activitatile primordiale ale fiintei umane, atunci cand femeile ramaneau in jurul pesterii, iar barbatii plecau sa vaneze ori sa pescuiasca. Pescuitul ne-a lasat o amprenta genetica puternica, tehnicile de pescuit au evoluat impreuna cu omul si continua sa evolueze.

Ca fiinte umane, ne place deopotriva linistea si „fight”-ul (am sa folosesc acest cuvant din engleza cu sens de competitie, provocare, joaca). Ne place aceasta alternanta de stari emotionale care ne face practic sa traim clipa. Ne place sa iesim in afara casei, sa ne asumam provocari si sa aducem acasa reusite. Ne place sa ne perfectionam, sa devenim mai buni sa speram, sa fim optimisti.

O partida de pescuit te poate trece prin toate aceste stari de bine. Orice partida de pescuit incepe cu o stare de bine data de optimismul ca vei reusi sa prinzi: mai mare ca ultimul tau peste, mai mult decat la ultima iesire, mai mult decat amicul tau etc. Acesta este primul „fight”: individ vs. individ. Si noua ne place aceasta joaca. Pentru rezultate bune la pescuit trebuie sa alegem locatia, sa decidem actiuni si sa organizam zeci, uneori sute de obiecte necesare: fire, agrafe, bete, mulinete, plute, momeli, etc. Pescuitul ne dezvolta asadar capacitatea de a ne organiza, de a gandi strategic, ne indeamna sa devenim mai buni. Ne place sa fim mai buni.

Pescuitul ofera in acelasi timp serenitate, liniste, natura, peisaje diverse, luciu de apa, rasarituri si apusuri extraodinare. Toate acestea pana cand pluta se misca sau auzi senzorii de avertizare, simti tensiunea in lanseta, mulineta incepe sa caraie. Atunci incepe al doilea „fight”: individ vs. peste. Trebuie sa fii precis, trebuie sa fii atent, fiecare miscare gresita poate face pestele sa scape. La final, cand ti-a ajuns la piciare, gata sa fie bagat in juvelnic sau eliberat, adrenalina inca pompeaza. Este un sentiment extraordinar pe care pescarii si-l doresc la fiecare partida, iar si iar.

Exista si un al treilea „fight”: individ vs. natura. Se intampla uneori la pescuit sa ai parte de vreme mai putin buna, de insecte, de soare arzator. Astfel de itamplari dau farmec povestilor despre pescuit si iarasi ne place.

Asadar pescuim pentru jocul intre relaxare si „fight”, pentru diversitate in stari emotionale si pentru poveste.

De aceea am creat aplicatia Fishpointer. Pentru a ne conecta cu diversitatea locurilor, pentru „fight”-uri de poveste, pentru informatii si partide mai bune, pentru joaca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here