Fondul Monetar International (FMI) a imbunatatit estimarea privind cresterea economiei globale in acest an, in contextul accelerarii avansului PIB in SUA si Marea Britanie, si a cerut economiilor avansate sa mentina politicile monetare pentru intarirea recuperarii, informeaza Mediafax.

Economia globala va creste cu 3,7%, potrivit noilor date publicate de Fond. In octombrie, institutia internationala anticipa un avans de 3,6%, potrivit Bloomberg.

Statele Unite vor inregistra un avans de 2,8% in acest an, peste estimarea de 2,6% din octombrie.

De asemenea, Japonia va consemna un avans mai rapid, de 1,7%, fata de 1,2% anterior, in timp ce pentru Marea Britanie cresterea economica a fost revizuita de la 1,9% la 2,4%.

„in economiile avansate, deficitele de productie raman in general ridicate si, avand in vedere riscurile, politica monetara ar trebui sa ramana relaxata, in timp ce consolidarea fiscala trebuie sa continue. in multe economii emergente, cererea externa mai puternica din partea economiilor avansate va sustine cresterea, insa vulnerabvilitatea interna ramane un motiv de ingrijorare”, se arata in raportul FMI.

Pentru China, a doua mare economie a lumii, Fondul a revizuit estimarea privind majorarea PIB de la 7,3% la 7,5%.

Bancile centrale din SUA, Japonia si zona euro se confrunta cu niveluri reduse ale inflatiei, in timp ce incearca sa stimuleze economia prin dobanzi de politica monetara apropiate de zero si programe de achizitie de obligatiuni. Rezerva Federala a SUA (Fed), cea mai mare banca centrala din lume, a anuntat in decembrie planuri pentru a reduce achizitiile lunare de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari.

FMI se asteapta ca dobanda Fed, in prezent apropiata de zero, sa creasca din 2015, a declarat economistul sef al Fondului, Olivier Blanchard.

Printre noile riscuri pentru economiile avansate, FMI a inclus inflatia foarte redusa, mai ales in zona euro, precum si perspectiva ca aceasta sa incetineasca si mai mult.

FMI a revizuit estimarea de crestere economica a Germaniei de la 1,4%, la 1,6%, dar a mentinut-o pe cea pentru Franta la 0,9%. Germania si Franta sunt cele mai mari doua economii ale zonei euro.

Pentru Italia, FMI a redus prognoza de la 0,7% in octombrie la 0,6%, iar pentru Spania a urcat estimarea de la 0,2% la 0,6%.

Europa Centrala si de Est, din care face parte si Romania, va inregistra un avans de 2,8% in acest an, usor peste estimarea anterioara de 2,7% a Fondului.

Pentru Romania, FMI, Comisia Europeana si Guvernul anticipeaza o crestere o crestere de 2,1-2,2% a PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here