Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sustine in continuare modernizarea serviciilor de apa din Romania printr-un imprumut ce va imbunatati calitatea serviciilor de apa potabila pentru aproximativ 280.000 de locuitori ai Judetului Sibiu.
BERD ofera un imprumut de 17,1 milioane euro companiei Apa-Canal Sibiu, companie de utilitati ce deserveste cetatenii din 34 de unitati administrative din sudul, centrul si nord-vestul judetului Sibiu, precum si populatia din Fagaras, oras situat in judetul vecin Brasov. Sumele vor fi folosite pentru cofinantarea constructiei, extinderii si reabilitarii retelei de apa precum si a sistemelor de tratare a apei. Proiectul face parte din Programul UE al Fondului de Coeziune pentru Judetul Sibiu, in valoare totala de 124 milioane euro.
Programul de investitii va permite companiei Apa-Canal Sibiu sa reduca semnificativ pierderile de apa, sa optimizeze costurile operationale si sa aduca sistemele de colectare si tratament a apei uzate la nivelul
standardelor si reglementarilor Uniunii Europene. “BERD continua sa sustina modernizarea infrastructurii de apa din judetele din Romania. In ultimul an, Banca a oferit finantari in valoare totala de 105,6 milioane euro pentru investitii similare in Constanta, Iasi, Brasov, Buzau si Dambovita-Targoviste, ajutand, in felul acesta, la imbunatatirea calitatii serviciilor de distributie a apei potabile si colectare a apelor uzate si la alinierea lor la nivelul standardelor impuse de Uniunea Europeana”, a declarat Jean-Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu.
“Acest proiect reprezinta o continuare a colaborarii dintre compania noastra, Primaria Sibiu si BERD, colaborare inceputa in 2005 si reflecta performantele financiare si operationale inregistrate de catre Apa- Canal Sibiu. Investitia BERD va oferi co-finantarea necesara ce va permite companiei sa implementeze un program finantat prin intermediul Fondului UE de Coeziune”, a declarat Mircea Niculescu, Director General al Companiei Apa-Canal Sibiu.
Imprumutul BERD face parte din Programul Cadru de Co-Finantare prin Fondul de Coeziune al UE (R2CF), care a fost lansat in 2010 pentru a sustine investitiile in infrastructura de apa si apa uzata din Romania, cat si pentru a facilita accesul localitatilor in absorbtia finantarilor disponibile prin Fondul de Coeziune al UE. Pana in prezent, investitiile Bancii prin intermediul Programului R2CF au permis oraselor din Romania sa atraga aproape 650 milioane euro din Fondul de coeziune al UE. Se estimeaza ca Programul Cadru de Co-Finantare va mobiliza investitii aditionale de aproximativ 1,5 miliarde euro in infrastructura sistemelor de distributie a apei potabile si colectare si tratare a apelor uzate din Romania.
De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5,4 miliarde de euro diferitelor sectoare din economie.

Biroul de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here