imagesCA4QJAI4Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, unul dintre cei mai cunoscuti experti in economie: „Exista o ruptura intre mediul academic si guvern asa cum nu a mai fost niciodata. Nu exista niciun fel de colaborare”, scrie ZF in editia de joi. Guvernul nu poate relansa economia pentru ca administratia publica este intesata de numiri politice, netransparente, fara criterii de performanta, si banii publici se risipesc practic in directii care nu aduc  valoare in economie, acuza specialistii citati de Ziarul Financiar.

Profesorul universitar Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza al Academiei Romane, unul dintre cei mai cunoscuti experti in economie, spune : „Numirile politice au efecte devastatoare in
economie. Aparatul birocratic este si asa anchilozat, mai exista doar cativa specialisti, vii cu altii care sunt pe dinafara si gata s-a terminat. Exemplu: departamentele pentru atragerea fondurilor europene, unde au fost numiti sefi pe criterii politice. Nici nu-si pot imagina ce efecte negative au numirile politice asupra economiei fragile.”

Albu a devenit membru corespondent al Academiei Romane in 2009, fiind unul dintre cei mai tineri economisti academicieni. Alti economisti membri ai Academiei mai sunt guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Daniel Daianu, Emanoil Dobrescu, Tudorel Postolache, Gheorghe Zaman sau Iulian Vacarel.

Albu spune ca guvernul nu se consulta cu expertii in economie.

„Nimeni nu ne-a cerut nimic. Era un Consiliu Consultativ, acum nu mai e nimic. Acest guvern se comporta de parca le-ar sti pe toate. Sunt masuri contradictorii. Nu a venit nimeni de la guvern sa ne intrebe, sa ceara analize, nimic. Noi publicam, iesim in lume, avem lucrari, dar guvernul ne ignora”, a spus profesorul.

Dar ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a iesi din criza? „Sa termine cu schimbarile fiscale, sa faca investitii publice si sa nu mai bulverseze functionarea administratiei cu masuri politice”.

Albu crede ca una din problemele principale este ca nu exista un sistem de evaluare a competentei in sistemul bugetar.

„Noi suntem pregatiti sa facem studii de impact pe masurile pe care le propune guvernul pentru relansare economica, dar nu ni le cere nimeni. in Occident exista o simbioza intre mediul academic si administratie. Administratia evalueaza cu ajutorul mediului academic masurile care trebuie luate apoi cand apar eventual efecte negative corecteaza. Este un proces continuu.”

si la noi exista criterii de evaluare a competentei, pe hartie, dar nu se tine cont de ele.

Clientela politica, schimbarile politice dese au un impact negativ foarte mare.

„Nu exista nicio consultare cu specialisti. Nu exista dezbateri. Guvernul ar trebui sa fie interesat de parerile specialistilor, dar nu este interesat. Exista o ruptura intre mediul academic si guvern care nu a mai fost niciodata. Nu exista niciun fel de colaborare”, a mai spus academicianul.

Poate creste economia romaneasca fara sa se ajunga ca datoria publica sa reprezinte 100% sau mai mult din PIB, astfel incat ratele de rambursat sa fie sufocante, asa cum se intampla acum cu Grecia? „in perioadele de boom, indivizii si companiile uita ca pot veni si vremuri mai dificile si se dezleaga barierele la consum si la credit. in perioadele de recesiune, inerente economiei de piata, normal ar fi sa poti consuma din rezervele acumulate in perioadele bune”, a mai spus Albu.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), face parte, alaturi de Albu, din asa-numitul „consiliu consultativ” de pe langa primul-ministru.

Desi s-a constituit cu mai bine de un an in urma, acest grup care trebuia sa-l sfatuiasca pe premier in problemele economice s-a intrunit o data sau de doua ori.

„Guvernul a spus ca ne va consulta, dar nu a prea facut-o”, afirma el.

Acelasi lucru il spune Aurelian Dochia, analist economic, si el membru al grupului, care afirma, ca, datorita situatiei politice, anul 2009 a fost unul ratat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here