images[1]Independentii pot candida la alegerile partiale, ca urmare a deciziei de marti a Curtii Constitutionale, care a admis exceptia de neconstitutionalite ridicata de Remus Cernea cu privire la prevderii ale Legii privind alegerea deputatilor si senatorilor, exceptie ce fusese respinsa in ianuarie de CC.Curtea Constitutionala a admis, marti, o exceptie de neconstitutionalitate privind Legea 35/2008 – ridicata de Remus Cernea in procesul in care contesta respingerea candidaturii sale – CC declarand in schimb ca sunt in conformitate cu Constitutia articolele 29 si 30 referitoare la depunerea candidaturilor.
Curtea Constitutionala (CC) a admis exceptia si a constatat ca este neconstitutional articolul 48, alineatul 17, din Legea 35/2008, care prevede ca la alegerile partiale dintr-un colegiu uninominal „pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau intr-o alianta politica ori electorala”.

Din punctul de vedere transmis de Remus Cernea instantei constitutionale acest articol incalca, an cazul depunerii unei candidaturi independente si a respingerii acesteia, articolele 37, 16 alineatul 3 si 2 aliniatul 1 din Constitutia Romaniei, dar si o serie de prevederile articolului 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale.

De asemenea, Cernea a sustinut ca articolul 3 din Protocolul aditional al Conventiei, articolele 25 si 26 din Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice, articolul 17, punctul 2 litera b din Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene sunt de asemenea, incalcate de articolul contestat din Legea 35/2008.

Remus Cernea a mai sustinut ca articolul 40 aliniatul 1 din Constitutie prevede ca cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere”, iar articolul 8 al legii fundamentale recunoaste pluralismul ca o conditie si o garantie a democratiei constitutionale. Partidele politice contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor. Asadar, partidele politice sunt optionale. Cetatenii se pot asocia, dar pluralismul nu depinde in mod obligatoriu de existenta partidelor politice in Romania.

„La alegeri candideaza cetatenii, nu partidele. In concluzia acestui fir logic, articolul 48 aliniatul 17 este neconstitutional si pentru ca rapeste un drept individual al unui candidat independent a carui exercitare nu depinde de apartanenta la un partid, din ratiuni care tin exclusiv de pragul electoral care este un criteriu aplicabil exclusiv partidelor, nu si independentilor. Se incalca astfel, articolul 37 din Constitutie”, se mai arata in concluziile depuse la CC.

Insa, in 14 ianuarie, CC respinsese contestatia lui Remus Cernea, care continea aceeasi exceptie, adica articolul 48 aliniatul 17.

Cernea contesta atunci decizia prin care candidatura sa pentru Camera Deputatilor in colegiul 1 nu fusese acceptata de catre Biroul electoral de circumscriptie al Municipiului Bucuresti.

Practica a relevat faptul ca, desi Curtea Constitutionala a respins o exceptie, au existat situatii in care aceeasi exceptie a fost acceptata, in functie de argumentele expuse de contestatar.

Curtea Constitutionala nu a admis ansa, marti, antreaga contestatie, respingand exceptiile privind articolul 29, alineatul 5 si articolul 30 din Legea 35/2008.

Alineatul 5 prevede ca la depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, candidat independent trebuie sa faca dovada constituirii unui depozit, an contul Autoritatii Electorale Permanente, cu valoare de cinci salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat.

Articolul 30 se refera la faptul ca cei care sunt candidati independenti trebuie sa fie sustinuti de minimum patru la suta din numarul total al alegatorilor anscrisi an listele electorale permanente din colegiul uninominal an care candideaza, dar nu mai putin de 2.000 de alegatori pentru Camera Deputatilor si 4.000 de alegatori pentru Senat.

an 6 aprilie, Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti a respins candidatura lui Remus Cernea la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor care vor avea loc an 25 aprilie in Colegiul 19 din Capitala.

Cernea a contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia Biroului, in fata instantei el sustinand neconstitutionalitatea unor texte de lege. Astfel, instanta a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la sustinerile lui Cernea.

Potrivit Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, la alegerile partiale pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au andeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau intr-o alianta politica ori electorala.

Cernea sustine ca respingerea candidaturii sale este conforma cu ceea ce anticipase si ii ofera posibilitatea de a ataca in instanta, mergand pana la Curtea Constitutionala si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), daca va fi necesar.

El preciza, in acest sens, ca Romania depaseste de patru ori limita maxima admisa de Consiliul Europei de maximum unu la suta din numarul alegatorilor dintr-un colegiu, fiind cerute minimum patru la suta din semnaturile acestora, sau de constituire a unui depozit care este, an Romania, cel mai mare din UE, respectiv de 30 de ori mai mare decat an Olanda.

Locul de deputat in Colegiul 19 Bucuresti a devenit vacant dupa demisia Danielei Popa (PC), numita in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Popa a demisionat din Parlament la 1 februarie.

In cursa s-au inscris Teo Trandafir – candidat PDL si Liliana Minca – propusa de Alianta PSD+PC.

Colegiul 19 se ancadreaza intre soseaua Giurgiului, soseaua Oltenitei si Bulevardul Constantin Brancoveanu.

Campania electorala pentru scrutinul din 25 aprilie se incheie, potrivit legii, sambata, 24 aprilie, la ora 7.00. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here