3654146-afp-mediafax-foto-daniel-mihailescu[1]Reglementarea insititutiilor financiare de importanta sistemica, imbunatatirea transparentei pe piata OTC-urilor si controlul adecvat al fluxurilor de lichiditate. in opinia expertilor Fondului Monetar International acestea sunt unele dintre domeniile asupra carora autoritatile de reglementare ar trebui sa se concentreze. Recomandarile au fost formulate in ultimul raport al FMI asupra stabilitatii sectorului financiar global. Criza prin care a trecut lumea a sporit nevoia imbunatatirii legislatiei in mai multe domenii care fie au stat la baza tensiunilor economice, fie au dat dovada de lacune. in acest sens, expertii Fondului Monetar International au lansat o serie de recomandari in ultimul raport asupra stabilitatii sistemului financiar global. Astfel, Fodul sustine ca autoritatile de reglementare au nevoie de parghii importante pentru a gestiona problema institutiilor financiare de importanta sistemica.

In absenta unor asemenea unelte, spun specialistii FMI, autoritatile de supraveghere vor tinde doar sa monitorizeze situatia si vor fi mai ingaduitoare. Fondul atrage atentia, de asemenea, ca a existat o avalansa de propuneri in domeniul reglementarii, insa putine dintre acestea intra in detalii.

Pe de alta parte, pe piata over-the-counter, extrem de opaca in prezent, Fondul recomanda inscrierea intr-un registru special a tuturor tranzactiilor cu derivative. si asta deoarece derivativele au avut o contributie determinanta la crearea cadrului pentru declansarea crizei.

O alta recomandare importanta se refera la reglementarea intrarilor de capital in tarile cu dobanzi reale ridicate, situatia prin care a trecut, intr-o anumita masura, si Romania in ultimul deceniu.

Asemenea intrari bruste de capital, chiar daca benefice, risca sa genereze o explozie a inflatiei si sa creeze baloane speculative. in opinia FMI, tarile care se confrunta cu o asemenea situatie ar trebui sa apeleze la un mix potrivit de politici macroeconomice, sa permita un curs de schimb mai flexibil si sa imbunatateasca legislatia prudentiala. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here