In ultimii doi ani companiile de consultanta imobiliara din Romania au trecut in plan secund incheierea contractelor de exclusivitate cu dezvoltatorii. Asta s-a reflectat direct in  faptul ca marii dezvoltatori au apelat la echipe proprii de marketing, care s-au ocupat de vanzari. In prezent, agentiile cauta din nou sa obtina contracte exclusive, motiv pentru care au reinceput negocierile pentru proprietati sau chiar ansambluri intregi cu titlu exclusiv.
„Exclusivitatea presupune atat avantajul de a putea promova pe toate planurile o proprietate cat si responsabilitatea de a o vinde in timp util si de a-i aloca resurse umane si financiare mai mari. De aceea, dat fiind blocajul pietei in ultimii ani, majoritatea agentiilor au evitat astfel de obligatii contractuale care riscau sa nu fie indeplinite.” (Catalin Apetri, Managin Partner Coldwell Banker Bd. Timisoara).
Coldwell Banker Bd Timisoara, cea mai noua filiala a renumitei companii de consultanta imobiliara, a reusit sa obtina in doar doua saptamani de functionare 12 proprietati in exclusivitate. Totodata, reprezentantii companiei poarta deja discutii cu dezvoltatorul unui ansamblu rezidential pentru un nou contract exclusiv. Filiala a fost deschisa pe 29 martie 2010 si functioneaza sub conducerea lui Catalin Apetri. De la inaugurare, agentii companiei au particpat la 80 de vizionari de locuinte.
Catalin Apetri, managing partner la Coldwell Banker Bd Timioara, apreciaza : “Cererea de locuinte se mareste pe zi ce trece in ultimele luni. Nu ne asteptam  la o reinviere a situatiei de acum 2-3 ani in ceea ce priveste cumpararea de locuinte, pentru ca oamenii au invatat din aceasta experienta si vor cantari foarte bine inainte sa cumpere. in schimb, consider ca aceasta este vremea exclusivitatilor mai mult decat in perioada de boom imobiliar, daca tinem cont de faptul ca oferta de locuinte este si va fi din ce in ce mai mica – nu s-a construit nimic in ultimul an si se vor livra foarte putine locuinte realizate in ultimii doi ani“.
In momentul de fata, piata imobiliara incepe sa se revigoreze si cererea de locuinte va creste in viitorul apropiat, redevenind in anii urmatori o industrie. Astfel, apare oportunitatea incheierii de contracte exclusive intre agentiile imobiliare si dezvoltatori. Un asemenea contract presupune ca o companie imobiliara se ocupa exclusiv de o proprietate sau de un ansamblu rezidential. Agentia devine parte integranta din proiectul respectiv si preia, de asemenea, o parte din costurile de promovare. in cazul unui contract de exclusivitate, companiile de consultanta imobiliara acorda mai mult timp pentru a intermedia o tranzactie intrucat sansele de a  se concretiza sunt mai mari decat atunci cand oferta este data la mai multe agentii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here