Untitled-2 copyAgentia France-Presse prezinta principalele puncte ale noului tratat ruso-american pentru reducerea armelor strategice (Strategic Arms Reduction Talks, START), semnat joi de presedintii american si rus, Barack Obama si Dmitri Medvedev.REDUCEREA CU 74 LA SUTA A NUMARULUI DE FOCOASE NUCLEAREdetinute de cele doua tari (comparativ cu limita stabilita prin tratatul START I din 1991) la 1.550. Aceasta cifra corespunde unei diminuari cu 30 la suta a numarului de ogive comparativ cu Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice (SORT sau tratatul de la Moscova), semnat in 2002.

LIMITAREA LA 800 A NUMARULUI DE VECTORI (rachete intercontinentale, la bordul submarinelor si al bombardierelor) in uz sau nu de fiecare dintre cele doua tari.

LIMITAREA LA 700 A NUMARULUI DE VECTORI in uz.

SCUTUL ANTIRACHETA: Potrivit Washingtonului, textul nu prevede nici o contrangere pentru efectuarea de teste, dezvoltarea sau instalarea de sisteme de aparare antiracheta de catre Statele Unite, in curs sau programate. Noul tratat nu impiedica nici proiectele americane in materie de atacuri conventionale cu raza lunga.

VERIFICAREA: Noul tratat preia elemente ale START I si le adapteaza noilor plafoane. Acesta prevede verificari la fata locului ale instalatiilor nucleare, schimburilor de date, cat si a instiintarilor reciproce despre armamentul ofensiv si complexele nucleare.

DURATA TRATATULUI: Tratatul are o durata de aplicare de zece ani incepand de la data intrarii sale in vigoare si va putea fi reinnoit pentru o durata maxima de cinci ani. O clauza prevede ca fiecare parte sa se poarta retrage.

INTRAREA IN VIGOARE: Tratatul va intra in vigoare dupa ratificarea de catre Parlamentele celor doua tari. Tratatul SORT din 2002 va fi abolit in mod automat odata cu intrarea in vigoare a noului text.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here