Bucuresti, 30 martie 2010 – “Modelul de business al Grupului Agricover- unicul furnizor de solutii complete pentru agricultura din Romania- si parteneriatele cu industria procesatoare au facut posibil ca, intr-un an de criza economica globala, cum a fost 2009, sa inregistram o crestere substantiala a cifrei de afaceri, respectiv de 20,2%”, a aratat Robert Arsene, Director General al Grupului Agricover. Cresterea cotei de piata a fost unul dintre obiectivele de business importante ale Grupului Agricover in 2009 si, dupa cum reiese din evolutia cifrei de afaceri, precum si din dezvoltarea portofoliului de clienti, obiectivul a fost atins. “Anul trecut, din ce in ce mai multi fermieri au utilizat conceptul nostru <<one-stop-shop>> in agricultura, prin care le asiguram inputuri (seminte, ingrasaminte si pesticide), finantarea fermelor, servicii conexe de transport, insilozare, valorificarea recoltelor etc, astfel incat numarul de clienti ai Grupului Agricover a crescut in 2009 cu 23% fata de anul precedent”, a precizat Directorul General al Grupului Agricover.
In 2009, cifra de afaceri a Grupului Agricover a crescut cu aproape 68 milioane RON, ajungand la  402,7 milioane RON, fata de 335 milioane RON in anul precedent. Dintre diviziile si companiile care fac parte din Grupul Agricover, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a inregistrat-o Agricover Cereale (36 milioane RON in plus in 2009 fata de 2008), ajungand la 238,2 milioane RON, ca urmare a cresterii volumului cerealelor vandute. Agricover Distributie- divizia de distributie a inputurilor pentru agricultura (seminte, ingrasaminte, produse fito- sanitare) a inregistrat de asemenea o crestere semnificativa a cifrei sale de afaceri (140,4 milioane RON anul trecut fata de 90,1 milioane RON in 2008), ca urmare a dezvoltarii portofoliului de clienti, volumelor duble de ingrasaminte vandute comparativ cu anul precedent etc. Procentual, Agricover Credit IFN a avut cea mai mare crestere (430%) in 2009 fata de 2008, anul lansarii sale pe piata, ajungand la o cifra de afaceri de 9,4 milioane RON. Anul trecut, Agricover Credit IFN a acordat producatorilor agricoli finantari in valoare de 123,5 milioane lei, comparativ cu 57,5 milioane lei in 2008.
“Cresterile din 2009 arata ca piata de profil raspunde din ce in ce mai bine modelului nostru de business, bazat pe doi piloni principali: integrator in circuitul produselor si serviciilor pentru agricultura si, respectiv, “one-stop-shop” pentru fermieri, ambele fiind profitabile atat pentru fermieri si procesatori, cat si pentru Grupul Agricover. De exemplu, stingerea creditelor contractate de fermieri prin Agricover Credit se poate face inclusiv in produse agricole, fapt care pe de o parte constituie o facilitate foarte importanta pentru exploatatiile agricole, iar pe de alta parte confera diviziei Agricover Cereale stabilitate si predictibilitate in asigurarea fluxului de cerele si seminte oleaginoase pentru industria procesatoare. in ceea ce priveste  procesatorii (morarit si panificatie, producatorii de ulei etc), prin parteneriatele incheiate cu Grupul Agricover, acestia beneficiaza de un flux de materie prima de calitate constanta, in cantitatile dorite. Dupa cum se vede, cu toate partile implicate, contractele se bazeaza pe principiul <<win- win>>, singurul care asigura dezvoltarea pe termen lung a unui business”, a subliniat Robert Arsene. 
Profitul este insa indicatorul care reflecta cel mai bine atat reactia pozitiva a pietei la solutiile complete pentru agricultura furnizate de Grupul Agricover, cat si eficienta <<raspunsului>> sau la provocarile anului trecut. in 2008, Grupul Agricover a avut un profit de 7,5 milioane RON, care, in 2009, a urcat cu 68%, respectiv la 12,6 milioane RON, dupa recunoasterea la final de an a unor provizioane pentru clientii neincasati.
Pentru a raspunde conditiilor economice globale, in 2009 Grupul Agricover a luat o serie de masuri care
au vizat managementul cash-ului, reducerea costurilor fixe de operare, o politica mai stricta privind managementul riscului de piata si recunoasterea provizioanelor pe clientii neincasati, cresterea productivitatii angajatilor etc.  “Lipsa de lichiditati a fost dificultatea majora cu care s-a confruntat intreaga piata anul trecut, scaderea puterii de cumparare a populatiei si intarzierea subventiilor acordate fermierilor transmitandu-se in lant in intreaga industrie de profil, iar multe masuri pe care le-am luat in 2009 au avut ca ultim obiectiv cresterea lichiditatilor Grupului. in plus, ne-am axat foarte mult pe cresterea productivitatii per angajat si am continuat sa investim in personal, atat in ceea ce priveste pregatirea tehnica de specialitate, cat si in traning-uri si cursuri de vanzari, de comunicare etc, iar dupa cum arata cifrele – a meritat”, a aratat Directorul General al Grupului Agricover. “in plus, trebuie subliniat ca performanta resurselor umane ale Grupului ne-a preocupat constant de-a lungul ultimilor ani, astfel incat in prezent avem o echipa competitiva, capabila sa valorifice strategia de dezvoltare”, a adaugat Robert Arsene.
Pentru 2010, Grupul Agricover si-a fixat ca obiective de business cresterea cifrei de afaceri cu 20% si, respectiv, cresterea profitului cu cca 30%, comparativ cu anul 2009. “in acest an vom continua sa utilizam competentele dezvoltate pentru a creste cota de piata a grupului atat in Romania, cat si in Bulgaria, precum si a promova mai departe principiul “one-stop-shop” in agricultura, care, dupa cum se vede, functioneaza foarte bine si atrage din ce in ce mai multi fermieri si reprezentanti ai industriei procesatoare. De asemenea, vom continua sa ne implicam in programele initiate de Fundatia Europeana pentru Dezvoltare Agricola si Rurala (FEDAR) pentru dezvoltarea agriculturii romanesti si a mediului rural, intrucat Grupul Agricover are o orientare pe termen lung de sustinere a mediului in care activeaza ”, a subliniat Robert Arsene.

*****

Despre Agricover

Grupul Agricover este unicul furnizor de solutii complete pentru agricultura din Romania, un integrator in circuitul produselor si serviciilor din agricultura, detinand pozitia de lider pe piata pachetelor tehnologice si a serviciilor armonizate pentru agricultura. infiintata in anul 2000, prin fuziunea dintre SC COMCEREAL SA Buzau si Ulvex SA Buzau, Agricover si-a extins afacerile in domeniul agribusiness-ului, oferind in prezent solutii integrate pentru fermieri. Avand aproximativ 800 de angajati, Grupul Agricover este structurat pe 6 divizii si companii: Agricover Distributie, Agricover Cereale, Agricover Samanta, Agricover Silozuri, Agricover Logistica si Agricover Credit.
Prin pachetele tehnologice, Agricover ofera clientilor semintele, ingrasamintele si produsele fitosanitare  necesare, in timp ce serviciile integrate oferite fermierilor includ consultanta tehnica de specialitate, suport financiar, asigurarea recoltei, servicii logistice si de siloz, precum si sprijin in valorificarea culturilor.
Grupul Agricover acopera intreg teritoriul Romaniei: 68 de reprezentanti de vanzari si achizitii cu studii de specialitate, personal specializat in serviciile financiare oferite fermierilor, consultanti si specialisti de la institutii renumite in domeniul agricol. in ceea ce priveste activitatea de preluare a cerealelor, aceasta se desfasoara in 32 puncte de lucru, baze de receptie si silozuri, situate in 9 judete, compania dispunand de o capacitate totala de depozitare de cca. 720.000 tone si ocupand astfel locul al doilea din punct de vedere al capacitatii de depozitare a cerealelor in Romania.
In 2009, impreuna cu Danish Agricultural Advisory Service (DAAS), unul dintre liderii pietei europene de consultanta pentru agricultura, Agricover a infiintat AgroAdvice, o companie de consultanta care sprijina femierii romani sa isi creasca profitabilitatea si sa fie competitivi pe piata UE si la nivel mondial. Parteneriatul cu DAAS include si un ONG- Fundatia Europeana pentru Dezvoltare Agricola si Rurala (FEDAR), in care cele doua companii sunt membrii fondatori. Principalele scopuri ale FEDAR sunt dezvoltarea mediului rural din Romania si, respectiv, sprijinirea  fermierilor in accesarea fondurilor europene si implementarea proiectelor astfel finantate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here