imagesCA7A0LPNPresedintele Traian Basescu a pledat, dupa consultarile pe tema revizuirii Constitutiei, pentru reorganizarea administrativa a Romaniei care sa favorizeze finantarea proiectelor regionale.”Avem nevoie de reorganizare administrativa. Noi suntem cu organizarea administrativa dinainte de Revolutie, care a fost adoptata din 1968. Nimeni nu mai poate vorbi de proiecte regionale atat cat noi nu suntem capabili sa iesim din organizarea administrativa de dinainte de Revolutie”, a opinat seful statului.

El a aratat ca actuala organizare administrativa a Romaniei a fost justificata de sistemul de dinainte de 1989, dar ea nu mai poate „duce” nici macar proiecte regionale.

„Reorganizarea administrativa este esentiala. Nu mai vorbim ca tratatul de la Lisabona, toate reglementarile Uniunii Europene incurajeaza o astfel de reorganizare a teritoriului pentru ca se pot finanta proiecte de interes regional”, a subliniat presedintele Basescu.

Am constatat un consens privind necesitatea revizuirii Constitutiei

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a constatat la Cotroceni ca formatiunile din Parlament sunt de acord ca trebuie revizuita Consitutia, dar exista viziuni diferite in legatura cu modul in care acest lucru trebuie facut.

El a precizat ca, fata de alti ani, nu a existat, la aceste consultari, nicio formatiune care sa sustina ca nu trebuie modificata Legea fundamentala. „Toti sunt de acord ca trebuie revizuta Consitutia. Desigur, exista opinii diferite”, a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca trebuie sa inceapa un proces de negociere pentru ajungerea la un numitor comun in legatura cu punctele de vedere ale partidelor referitoare la revizuirea Cosntitutiei.

El a adaugat ca le-a transmis celor prezenti la Cotroceni ca singurul lucru care nu poate fi negociat sau mediat este ceea ce au votat romanii la referendumul din noiembrie 2009. „in rest, toate optiunile partidelor trebuie luate in consideratie”, a spus Basescu.

„Apreciez ca trebuie sa luam un set de masuri pentru modernizarea statului. in primul rand, revizuirea Constitutiei.Aici va pot spune ca am constatat un consens in clasa politica, anume acela legat de revizuirea Constitutiei. Nu mai exista in momentul de fata niciun partid sau nicio grupare independenta sau a minoritatilor care sa nu recunoasca necesitatea modernizarii Constitutiei Romaniei. Modalitatile in care vad modernizarea Constitutiei sunt diferite, dar important este ca toate fortele politice, practic tot Parlamentul este de acord ca trebuie facuta revizuirea Constitutiei”, a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca este un proces de negociere, care trebuie sa inceapa si pe care, daca va fi nevoie, il va media.

„Singurul lucru pe care nu-l pot media este legat de suveranitatea poporului roman. Ceea ce romanii au votat la referendumul din noiembrie, din punctul meu de vedere nu poate fi nici negociat, nici mediat. (…) Invitatia mea catre toate partidele, la inceput, la debutul consultarilor, a fost sa nu confunde termenul de consultativ cu optional. Referendumul este consultativ, dar el trebuie privit prin prisma articolului 2 din Constitutie, care spune foarte clar ca poporul roman isi exercita suveranitatea delegand-o alesilor sau in mod direct, prin referendum”, a adaugat seful statului.

El a mai spus ca termenul consultativ se refera la „termenii in care un vot dat de romani este transpus in lege”.

„Legea nu poate sa sune ca si intrebarile puse la referendum. Termenul de consultativ (…) se refera la modul cum este transpus in lege rezultatul unui referendum legal si nu la dreptul Parlamentului de a se opune sau nu vointei poporului suveran. Ar insemna ca un grup de parlamentari poate substitui poporul roman in suveranitate cand nu este delegat sa o faca. Poporul roman la referendum nu a delegat niciun partid sa-l reprezinte, ci s-a exprimat direct si acest termen consultativ nu inseamna optional, trebuie citit impreuna cu articolul 2 din Constitutie”, a explicat presedintele.

El a tinut sa precizeze ca, din aceste motive, optiunile romanilor de la referendum „nu pot face obiect de mediere si nici subiect de negociere”.

„In rest, toate optiunile partidelor vor trebui luate in consideratie, in asa fel incat Constitutia sa fie mult mai functionala decat acum si sa nu mai avem ca arbitru al relatiilor intre puterile statului Curtea Constitutionala, ci chiar Constitutia”, a mai spus seful statului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here