imagesCADPFIC8Biroul Permanent al Senatului a decis, marti, prin vot, ca senatorii care au parasit grupurile parlamentare pentru a deveni independenti sa isi piarda locurile din comisiile permanente. Chestorul Senatului Ioan Chelaru a precizat ca Biroul Permanent a decis, prin vot, respingerea solicitarilor formulate de reprezentantii PDL ca senatorii independenti sa isi pastreze locurile in comisiile permanente.

Chelaru a spus ca reprezentantii PDL au avansat si o propunere alternativa, aceea ca independentii sa poata fi mentinuti in comisiile permanente din care faceau parte prin majorarea numarului de membri.

Subiectul a ajuns in Biroul Permanent dupa ce, pe 23 februarie, Comisia juridica a decis, cu patru voturi „pentru” si trei voturi „impotriva”, ca senatorii care au demisionat din grupurile parlamentare sa poata ramane in comisiile in care activau, prin majorarea numarului de membri.

Votul din Comisia juridica a fost contestat de presedintele Comisiei, Toni Grebla, care a spus ca are mandat din partea senatorului Dan sova de a vota impotriva, desi sova nu a fost prezent la acea sedinta.

Obiectia lui Grebla, care a argumentat ca, prin votul dat in numele lui sova, votul ar fi fost de patru contra patru, a ajuns, pentru decizie, in Biroul Permanent.

Reprezentantii PSD si PNL in Biroul Permanent, majoritari, au respins ambele variante propuse de PDL in favoarea independentilor: atat mentinerea lor in comisiile din care faceau parte, cat si suplimentarea numarului membrilor in comisiile respective.

In aceste conditii, prin pastrarea algoritmului politic rezultat dupa alegeri, grupurile parlamentare din care au demisionat senatorii independenti vor face nominalizari pentru inlocuirea demisionarilor din comisiile respective.

Singura posibilitate pe care senatorii independenti o mai au de a activa in comisiile permanente, potrivit lui Chelaru, este de a deveni membri in comisiile considerate „mai putin de prima mana”, acolo unde grupurile parlamentare au interese mai mici, cum ar fi Comisia de egalitate de sanse.

Liderul grupului senatorilor independenti, Liviu Campanu, a acuzat, dupa Biroul Permanent, incalcarea Regulamentului Senatului.

El a argumentat ca presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, nu putea invoca un presupus vot prin mandat din partea lui Dan sova si a afirmat ca decizia Biroului Permanent de a accepta modificarea votului initial constituie o incalcare a Regulamentului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here