Untitled-8Dupa 4 ani de existenta pe piata romaneasca si dupa aproape un an de la deschiderea organizatiei de vanzari Be Igloo, fondul de investitii norvegian a hotarat ca Romania este o piata buna si sigura pentru investitii, motiv pentru care va aloca aproximativ 40 milioane de euro pentru achizitia de apartamente off plan, in masura in care vor gasi apartamente potrivite pentru achizitie. Suma reprezinta doar avansurile ce vor fi achitate in acest an. Decizia a fost luata de intreg comitetul director norvegian, ca urmare a rezultatelor organizatiei de vanzari in anul 2009 si profitand de nivelul preturilor apartamentelor din acest moment.
Analizand situatia vanzarilor din ultimul an si evolutia preturilor aparatmentelor din Romania, fondul de investitii Romania Invest a decis ca 2010 va fi un moment bun pentru achizitia de apartamente noi. Astfel, consiliul director a decis achizitia de locuinte off plan, pentru care au deblocat 40 de milioane de euro, suma ce va reprezenta avansurile ce vor fi platite la semnarea antecontractelor, pe parcursul anului in curs. Cautarile de proiecte au inceput, dar suma va fi investita doar pe masura ce se vor gasi apartamente care sa indeplineasca toate criteriile de achizitie.
Romania – un mediu economic stabil
Dupa cei patru ani de prezenta in Romania si dupa cinci ani de analiza a economiei romanesti, norvegienii au decis ca tara noastra este un mediu economic stabil, ca puterea de cumparare a romanilor este in crestere si ca nevoia de apartamente noi atinge valori care justifica noi achizitii si o dezvoltare pe termen lung. “ Avem incredere in piata romaneasca si in puterea de cumparare a romanilor, dar si in metodele noastre de vanzare a locuintelor. Consider ca Romania este, in continuare, o tara cu potential de dezvoltare si ca activitatea fondului in aceasta tara poate fi extinsa pe mai multi ani decat preconizasem initial. Am inaintat consiliului  din Norvegia rapoartele noastre privind vanzarile si nevoile populatiei asa cum le-au inregistrat oamenii nostri de vanzari, dar si pe cele legate de situatia pietei, de pretul actual al apartamentelor, de evolutia preconizata de analistii nostri pentru urmatorii ani si de nevoia de locuinte. In urma tuturor acestor analize, s-a luat decizia unor noi achizitii.” (Bjorn Hauge, Country Manager Romania Invest)
Norvegienii stiu sa vanda apartamente
Be Igloo si-a inceput activitatea in Romania acum un an, cu un plan ce parea pesimist, dar care s-a dovedit realist. In comparatie cu alti optimisti, au reusit sa isi atinga si chiar sa-si depaseasca targetul in ultimele luni ale anului. Be Igloo a vandut si livrat in 2009, 45 de apartamente complet finalizate si alte 10 de la inceputul acestui an pana astazi. Conform directorului de marketing, Nimrod Zvik, “secretul este sa intelegi nevoile cumparatorilor; romanii nu au nevoie de locuinte imense sau de chilipiruri, ei vor o casa in care sa locuiasca, impreuna cu familia, si pe care sa si-o permita. De aceea am vandut: pentru ca am venit cu modalitati de finantare pentru oamenii cu venituri medii in momentul in care bancile refuzau sa faca asta, pentru ca am luptat pentru dreptul clientilor nostri de a primi o casa perfecta atunci cand dezvoltatorii au refuzat sa faca asta, pentru ca am reinventat Prima Casa in momentul in  care guvernul nu a inteles nevoile clientilor nostri.”
Starea de spirit: optimismul
Dat fiind faptul ca portofoliul Romania Invest va fi vizibil marit dupa achizitiile din acest an, Be Igloo va trebui sa vanda pe o perioada mai lunga decat preconizase initial si, probabil, in alte conditii ale pietei. “Este bine ca le putem oferi clientilor nostri mai multe posibilitati, mai multe locatii pentru locuinte. In plus, in noile conditii vom putea vinde si apartamente in stadiu de proiect, printr-un fond de garantare care sa faca sigur si acest gen de tranzactie. Credem in puterea de cumparare a romanilor, suntem convinsi ca detinem secretul vanzarilor de apartamente aici si de aceea suntem optimisti ; atat de optimisti incat nu ne dorim sa terminam vanzarile prea curand, desi suntem siguri ca ne vom depasi asteptarile si in aceasta privinta. “ (Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo).

Fondul de investitii norgevian Romania Invest, infiintat in ianuarie 2006, are, in acest moment, un portofoliu de aproximativ 800 de apartamente in sapte proiecte imobiliare din capitala. Organizatia de vanzari Be Igloo a fost infiintata in luna februarie a anului trecut si a reusit, in primul an, vanzari care le-au intrecut pe cele ale companiilor cu traditie, prin modalitati de finantare foarte flexibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here