imagesCA7RT1BE„Se impune asezarea pe baze noi a relatiei dintre cercetare si economie. Institutele de cercetare trebuie sa aiba in vedere, atunci cand isi stabilesc prioritatile, solicitarile venite dinspre mediul economic, fiind necesara, asadar, adaptarea ofertei la cererea pietei. Pe de alta parte, mediul de afaceri nu este incurajat din punct de vedere fiscal sa puna in practica rezultatele cercetarii. Este nevoie de masuri de stimulare – permise de legislatia europeana – atat a activitatii de cercetare, cat si a implementarii rezultatelor cercetarii“, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) si vicepresedinte al Camerei Nationale cu ocazia seminarului „Transferul rezultatelor cercetarii in industrie, economie si societate“.
Evenimentul, organizat de Camera bucuresteana, prin Grupul de lucru cercetare-dezvoltare-inovare al Sectiunii Servicii, avand partener Camera Nationala, a constituit un bun prilej pentru circa 20 de institute de cercetare de a prezenta rezultate ale cercetarii transferate cu succes in industrie, economie si societate, dar si de a aborda problemele cu care se confrunta domeniul. Manifestarea se inscrie in ciclul de evenimente organizate de Camera bucuresteana menite sa apropie mediul academic de mediul economic, in contextul in care stimularea activitatii de cercetare, dezvoltare, inovare poate reprezenta o solutie viabila pentru traversarea acestei perioade dificile.
sedinta-ccibPrezenta la seminar, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), a felicitat CCIB pentru ca face astfel de analize si a subliniat importanta cercetarii pentru sectorul industrial. „O tara fara o industrie competitiva este vulnerabila“, a apreciat domnia sa, adaugand ca „in ultimii 20 de ani Romania nu a avut o strategie in care varf de lance sa fie cercetarea“. La randul sau, Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), a declarat ca „trebuie sa ajungem in randul tarilor care produc, nu numai consuma“, aducand in fata celor prezenti exemplul Frantei, care, pentru a-si relansa economia, a alocat 16 miliarde euro cercetarii-dezvoltarii si universitatilor.
„Cazurile de transfer tehnologic prezentate astazi arata ca se poate, ca cercetarea romaneasca are ce oferi“, a punctat dr. ing. Ion Stanciulescu, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare. Instalatiile mecatronice pentru controlul etanseitatii la reperele turnate din industria automobilelor, procedeul hidrometalurgic de recuperare a aurului nativ din concentrate, betonul autocompactant pentru realizarea performanta a elementelor prefabricate din beton, textilele pentru medicina si textilele tehnice, liantii hidraulici rutieri, sistemul de management online al riscului la inundatii pentru zone urbane, sistemul electrolitic membranar pentru generarea, separarea si purificarea hidrogenului, in diferite medii, aplicabil la motoarele termice sunt doar cateva realizari ale institutelor de cercetare transferate cu succes in economie si societate si prezentate publicului in cadrul evenimentului organizat de CCIB.
Dezbaterile au fost concretizate intr-un document care exprima punctul de vedere al cercetatorilor privind prioritati si solutii pentru acest domeniu, care a fost transmis autoritatilor guvernamentale competente.
Biroul de presa al CCIB

Document atasat: Scrisoare deschisa adresata autoritatilor guvernamentale

scrisoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here