imagesCA6U45KOPensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la data intrarii in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara sa fie acceptata nicio exceptie, dar tinand cont ca statul a suportat o parte din contributia sociala in cazul anumitor categorii, a declarat premierul Emil Boc.”Pensiile speciale vor fi recalculate potrivit principiului contributivitatii, fara nicio exceptie”, a spus Boc.

Intrebat de presa ce se va intampla in cazul politistilor, premierul a precizat ca si pensiile acestora vor fi recalculate, dar se va avea in vedere ca statul a contribuit pentru acestia cu o parte din contributia sociala.

„Se va recalcula pensia potrivit contributivitatii, avand insa in vedere ca statul a contribuit pentru ei un numar important de ani si fiecare pe masura contributiei pe care a avut-o va primi pensia aferenta”, a spus Boc.

Sindicalistii sustin ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu ar trebui sa se aplice retroactiv, asa cum prevede proiectul de act normativ, precizand ca ar putea fi intentate multe procese pe aceasta tema, intrucat nicio alta lege nu s-a mai aplicat retroactiv.

Reprezentantii Ministrului Muncii au avut, marti, o ultima discutie cu partenerii sociali pe tema proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice, inainte ca documentul sa intre in sedinta de Guvern de miercuri. Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, proiectul de lege ar putea fi trimis in 15 februarie in Parlament, daca Guvernul il va adopta miercuri.

Sindicalistii s-au declarat nemultumiti de faptul ca proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii prevede aplicarea retroactiva, acest principiu nefiind valabil niciodata in vreun act normativ.

„Daca se merge pe recalculare si pe principiul retroactivitatii, cu siguranta vor fi multe procese. (…) Am cerut sa ni se explice cum se va face recalcularea si n-au stiut sa ne raspunda. in viziunea celor care au facut aceasta lege, ea trebuie sa se aplice retroactiv”, a declarat vicepresedintele „Cartel Alfa” Liviu Apostoiu.

Reprezentantii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) au spus, luni, ca vor da in judecata Guvernul si pe premierul Emil Boc, cerand neincluderea pensiilor militare de stat in proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. SCMD considera ca adoptarea Legii pensiilor in actuala forma, cu includerea militarilor si politistilor, ar fi o grava eroare.

Secretarul general al SCMD, Constantin Monac, a precizat ca sindicatul va trimite scrisori de protest in acest sens Presedintiei, Guvernului si parlamentarilor si va declansa proteste de strada. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here