imagesCA9CEYISComisia de sanatate publica din Senat a avizat negativ, marti, trei propuneri legislative privind interzicerea substantelor etnobotanice, motivele invocate fiind dezbaterea unitara a tuturor proiectelor in domeniu si intentia Guvernului de a emite o ordonanta de urgenta in acest sens. Presedintele Comisiei de sanatate publica, Ion Vasile, a propus avizarea negativa a propunerilor legislative de modificare si completare a Legii nr.143/2000, privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, a Legii nr.339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, precum si a Legii nr.491/2003 a plantelor medicinale si aromatice, sustinand ca mai exista si alte proiecte legislative care vizeaza acelasi domeniu.

El a tinut sa precizeze ca pozitia membrilor comisiei nu este una indreptata impotriva prevederilor acestor propuneri legislative. Supusa la vot, propunerea lui Ion Vasile a fost adoptata cu unanimitate de voturi.

Una dintre propunerile legislative a fost initiata, printre altii, de Roberta Anastase (PDL), Nicolae Banicioiu (PSD), Viorel Hrebenciuc (PSD) si Mircea Toader (PDL).

Prezent la sedinta Comisiei de sanatate din Senat, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Cristian-Anton Irimie a fost de acord cu avizarea negativa si a declarat ca miercuri va fi prezentata in sedinta de Guvern o ordonanta de urgenta care va interzice substantele etnobotanice cu efecte halucinogene.

„Ministerul Sanatatii pregateste o ordonanta de urgenta care sa corecteze prevederile din legile 143 si 339, care sa reglementeze si sa puna ordine in ceea ce inseamna aceasta situatie neplacuta data de utilizarea unor substante asa zise etnobotanice, cu toate ca nu exista un asemenea termen in dictionar si care a adus mari prejudicii sanatatii, mai ales in randul tinerilor. Aceasta initiativa este pe circuitul interministerial de avizare si credem ca maine (miercuri – n.r.) va fi prezentata in regim de urgenta in sedinta de Guvern, daca va primi toate avizele necesare”, a declarat Cristian-Anton Irimie.

El a afirmat ca este dificila realizarea unei statistici care sa vizeze numarul consumatorilor de sustante etnobotanice care au avut de suferit.

„Desigur ca e foarte greu sa faci o asemenea satistica, deoarece de cele mai multe ori este ascunsa cauza si nu poti, decat pe baza de dovezi, sa spui ca se datoreaza unui asemenea lucru. Dar trebuie luate masuri urgente”, a adaugat Irimie.

Secretarul de stat in MS a precizat ca ordonanta va impune o lista a sustantelor interzise, care se va aproba prin hotarare de guvern si care va putea fi modificata ori de cate ori este nevoie.

Premierul Emil Boc a cerut, vineri, ministrului Sanatatii sa finalizeze in regim de urgenta un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, indiferent daca exista sau nu un aviz al Comisiei Europene, aratand ca distribuirea acestor substante provoaca numeroase decese printre tineri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here