imagesCAH3T6K4MApN face demersurile legale necesare pentru declasificarea informatiilor clasificate secret de stat in legatura cu Revolutia din decembrie 1989, dupa ce, la 15 ianuarie, a declasificat 1.989 de documente continand 2.684 de file referitoare la Revolutie. Biroul de presa al MApN a comunicat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, ca la 15 ianuarie, la solicitarea Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), Ministerul a declasificat 1.989 de documente secret de serviciu, respectiv 2.684 de file, care au fost deja comunicate Sectiei Parchetelor Militare.

Totodata, Ministerul Apararii precizeaza ca „face deja demersuri” pentru declasificarea informatiilor clasificate secret de stat, care pot deveni publice numai printr-o Hotarare de Guvern.

„Declasificarea informatiilor clasificate secret de stat se face prin Hotarare de Guvern”, a explicat MApN, precizand ca proiectul de hotarare de Guvern va fi inaintat „factorilor de drept” pentru avizare si aprobare.

Precizarile vin dupa ce ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a raspuns cererii de audienta adresata de Asociatia 21 decembrie 1989 si s-a intalnit, vineri, cu membrii acesteia.

Avocatul Asociatiei 21 Decembrie 1989, Ionut Matei, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca cele peste 2.600 de file din dosare vizand Revolutia din decembrie 1989 declasificate deja contineau informatii cu statutul de secret de serviciu.

„Ele au fost desecretizate si majoritatea ne-au fost deja transmise”, a spus Matei.

Avocatul a mai spus ca, potrivit datelor pe care le detine, la MApN mai exista 8.635 de file cuprinse in documente clasificate ca secret de stat.

„in timpul intalnirii de vinerea trecuta, ministrul Oprea ne-a promis ca in 10 februarie va aduce in guvern un proiect de HG prin care 7.617 file dintre acestea sa fie desecretizate. in legatura cu restul de 1.018 care ar ramane secrete, ministrul ne-a asigurat ca se va analiza continutul lor si ne-a promis ca va desecretiza orice fila continand referiri la Revolutia din decembrie 1989”, a mai spus Ionut Matei.

Avocatul Asociatiei 21 Decembrie a participat, vineri, alaturi de seful organizatiei, Teodor Maries, la o intrevedere cu ministrul Apararii, Gabriel Oprea. intalnirea a avut loc in contextul protestului declansat de Maries pentru obtinerea dosarului penal avand ca obiect cele petrecute in decembrie 1989.

Maries se afla, luni, in a 28-a zi de greva a foamei, nemultumit ca autoritatile de la Bucuresti nu respecta intocmai decizia CEDO, care a dispus ca organizatia sa primeasca toate documentele cuprinse in dosarul Revolutiei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here