Dolarul american si-a continuat aprecierea puternica fata de Euro si alte monede importante ale lumii. Investitorii au un apetit în crestere pentru moneda americana si renunta la investitiile în materii prime : scade pretul petrolului. Eterogenitatea economiilor din UE <<ataca>> stabilitatea Euro.
«Moneda europeana si-a continuat declinul în ultima saptamâna, devalorizându-se dramatic fata de dolarul american, în primul rând din cauza îngrijorarii investitorilor în ceea ce priveste situatia deficitului bugetar dintr-o serie de tari din UE- Grecia si nu numai: problemele din Spania si Portugalia nu sunt deloc de neglijat, iar în ultima perioada au pus la rândul lor presiune asupra Euro. E posibil, de asemenea, ca si alte state sa treaca pe aceeasi lista cât de curând, ceea ce slabeste încrederea în moneda Euro si testeaza mecanismele UE deopotriva», a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală si de Est. «România este o tara membra UE si ar trebui sa <<ne bucuram>> când moneda Europeana este puternica ; având în vedere însa ca avem o moneda nationala care relationeaza majoritar cu Euro- cel putin deocamdata declinul monedei Europene, atât în valoare absoluta, cât si în raport cu USD, în general ne este favorabil, mai putin companiilor care fac export », a subliniat Victor Safta.
Moneda Euro a atins cel mai scazut nivel din ultimele 8 luni fata de dolarul american, ajungând, vinerea trecuta, la o valoare de 1,3585 USD pentru 1 Euro. Evolutia a fost dramatica mai ales în ultimele zile ale saptamânii trecute, iar « aceasta nu s-a datorat în mod special vreunor semnale pozitive venite din SUA, întrucât indicatorii publicati au fost contradictorii », spun analistii X-Trade Brokers: pe de o parte s-a comunicat o scadere a ratei somajului de la 10% la 9,7%, iar pe de alta parte o crestere a numarului de noi cereri de somaj etc. «În consecinta, cresterea dramatica a dolarului american din ultimele zile este mai mult un fel de <<autogol>> al zonei Euro, decât o urmare a unor evolutii majore pozitive din SUA. Oricare ar fi însa cauzele, influentele acestui fapt asupra României sunt majoritar pozitive », a precizat Victor Safta.
De principiu, putini români sunt interesati de cotatiile dolarului american în raport cu Leul, Euro sau alta moneda ; «însa, chiar daca nu ne mai raportam zi de zi la moneda americana- asa cum faceam cu multi ani în urma, evolutia USD continua sa ne influenteze major economia: dolarul american ramâne înca principala moneda de schimb a lumii si, dincolo de valute si monede, <<dirijeaza>> preturile majoritatii marfurilor de care avem nevoie zilnic », subliniaza analistii X-Trade Brokers.
Valoarea dolarului american influenteaza mai mult decât semnificativ preturile materiilor prime. « Preturile materiilor prime nu mai sunt de mult timp date de doar de raportul dintre cerere si oferta: materiile prime devin instrumentul preferat de investitori atunci când valoarea USD scade, astfel încât un dolar american slab sustine- adesea nejustificat economic- un pret ridicat al marfurilor si vice-versa. În prezent, prin aprecierea categorica a monedei americane, investitorii si-au îndreptat atentia catre aceasta, în detrimentul materiilor prime, fapt care a condus sau contribuit semnificativ- de la caz la caz- la scaderea preturilor acestora », a aratat Victor Safta. Exemplul cel mai bun în acest sens îl constituie petrolul, care în 2009 a înregistrat importante cresteri de pret, fara sa aiba la baza semnale privind iesirea economiei mondiale din criza si deci cresterea necesarului de combustibili si alte derivate. Dupa ce la începutul anului a înregistrat valori de peste 80 USD per baril, pretul petrolului a scazut în ultima perioada ajungând vineri la un nivel de 70,29 USD/ baril.
Alaturi de petrol, si alte marfuri au înregistrat scaderi de pret semnificative de la începutul anului si pâna în prezent : grâul, porumbul, cafeaua, cuprul etc. «În unele cazuri, scaderile s-au datorat exclusiv aprecierii dolarului, în altele, evolutiile au avut la baza si alti factori, iar aprecierea dolarului a avut doar rol de <<sustinere>>. În concluzie, un dolar american mai puternic, de principiu ne este favorabil, o moneda Europeana mai slaba- de asemenea, mai putin exportatorilor si deficitului de cont curent », a aratat Victor Safta.
 

****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiintată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte sase tări europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania si România, fiind autorizată si monitorizată de institutiile locale care reglementează pietele de profil.
X- Trade Brokers actionează ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piată de instrumente derivate- Contracte pentru Diferentă (CFD-uri) si Optiuni- având ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de mărfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactionează instrumente derivate pe piata extrabursieră, decontările tranzactiilor efectuându-se direct între participantii la piată (institutii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / închiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii, iar echipele locale oferă gratuit cea mai competentă consultantă de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactionează lunar un volum ce depăseste 20 miliarde Euro.
Pe piata din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 si este autorizata de Comisia Natională a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 400 milioane Euro pe lună până la sfârsitul anului în curs.
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here