imagesCACQZRLGMinistrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat joi, dupa o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, ca se cauta solutii pentru relansarea creditarii, insa in prezent nu exista proiecte noi de finantare, bancile axandu-se pe restructurarea liniilor de credit existente. „Toti ne dorim sa fie relansata creditarea. Din pacate, nu exista proiecte noi, doar trei banci au peste cinci proiecte noi”, a spus Vladescu, dupa intalnirea cu reprezentantii ARB.

Potrivit presedintelui ARB, Radu Ghetea, discutiile au vizat 10-11 domenii, printre care propuneri privind accesarea de fonduri europene, relansarea creditarii si a cresterii economice, a reevaluarii garantiilor bancare, dar si probleme legate de cooperarea dintre ANAF si banci privind colectarea de taxe si impozite.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%. Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% pe an in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizata de BNR.

Referitor la relatia dintre banci si ANAF, Ghetea a precizat ca in acest moment exista destul de multe societati comerciale care au de incasat facturi de la stat, dar in acelasi timp sunt clienti care apeleaza la banci pentru a-si onora la randul lor datoriile.

„Parerea mea este ca trebuie sa discutam cu ANAF sa emita hartii care sa aiba valabilitate atat in fata sistemului bancar, cat si a Bancii Nationale, un fel de garantie (…) pentru cei care au de dat bani la stat, sa avem o certitudine, daca noi ii finantam, a doua zi sa nu fie executati”, a spus Ghetea.

Referitor la Programul „Prima Casa”, Vladescu a afirmat ca este de acord cu analiza majorarii plafonului privind garantia, in prezent de 60.000 euro, dar nu s-a stabilit inca o cifra exacta, mai multe detalii urmand sa fie prezentate la inceputul saptamanii viitoare, cand proiectul intra in Guvern. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here