imagesCA1W8DMUDecizia BNR de a reduce rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, a fost asteptata de piata si nu va avea efecte asupra leului, care va continua sa se aprecieze fata de moneda europeana pe fondul mai multor semnale pozitive legate de economia romaneasca, considera analistii economici. „Din dobanda nu poti sa modifici sentimentul puternic care a aparut pe piata. Sentimentul a fost mult prea negativ la finele anului si acum devine mult prea optimist”, considera economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

El atrage atentia ca aprecierea leului din ultima perioada ajuta la procesul dezinflationist, insa o apreciere excesiva ca urmare a unor stiri pozitive despre economia romaneasca dupa o lunga perioada de timp ar afecta competitivitatea exporturilor, principalul motor de relansare al economiei in acest an.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus miercuri dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7% si a mentinut ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%.

Economistul sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru – Chidesciuc, crede, de asemenea, in continuarea trendului de apreciere al leului, ca urmare a contextului favorabil intern, dar si a evolutiei pozitive de pe pietele emergente.

„Trendul de apreciere o sa continue, insa va fi o evolutie care nu o sa-i convina bancii centrale. Decizia de azi e inca o dovada ca BNR nu are incredere in propria prognoza de inflatie de la finele anului, care ar permite o reducere a dobanzii la 6% in acest moment”, spune Chidesciuc.

Analistul ING a fost printre putinii economisti care au prevazut o reducere a ratei dobanzii cu 75 de puncte de baza, mai mare decat anticipa restul pietei si decat a decis banca centrala.

Intrebat daca aprecierea leului va continua, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a raspuns ca decizia de miercuri nu schimba estimarea bancii, respectiv un curs de 3,95 lei/euro la sfarsitul anului.

O prognoza similara pentru finele lui 2010 au si analistii BRD-Groupe Societe Generale, care se asteapta la o mentinere a ratei de schimb in jurul nivelului de 4,1 lei/euro pana la mijlocul anului si la aprecieri treptate in a doua jumatate.

Leul s-a depreciat in sedinta de miercuri, dar dealerii au apreciat ca aceasta evolutie nu a avut legatura cu reducerea dobanzii, fiind mai degraba rezultatul unor interventii indirecte ale BNR pe piata valutara, mai ales in prima parte a sedintei interbancare de miercuri, iar cursul a urcat pana la 4,1050 lei/euro, dupa ce si valutele tarilor vecine au pierdut teren in fata euro, pe fondul intaririi dolarului. Moneda nationala s-a mentinut pe depreciere si in a doua parte a zilei.

Referitor la dobanda BNR, analistii chestionati anticipeaza ca va continua sa scada si va influenta ratele de pe piata interbancara, dar si cele aplicate de banci la credite si depozite.

Analistii BRD se asteapta la o noua reducere cu 0,5 puncte a dobanzii de politica monetara in cel de-al doilea trimestru al anului, urmata de alte doua taieri de cate 0,25 puncte procentuale in trimestrul trei si patru. Astfel, prognoza BRD indica o dobanda a BNR la finele anului de 6%.

Atat economistii ING, cat si cei de la Raiffeisen au o estimare centrala similara privind rata dobanzii de politica monetara, respectiv 6,25% pentru finele anului. Chidesciuc nu crede ca nivelul va cobori sub 6% in 2010.

„La credite va exista o scadere, insa nu una foarte mare, pentru ca piata se astepta”, a mai spus Chidesciuc.

In acelasi timp, Anghel crede ca scaderea ratelor va ajuta nerezidentii care mizeaza pe diferentialul de dobanda.

Economistul sef al Raiffeisen Bank considera ca decizia de miercuri va duce initial la scaderea dobanzilor pe piata monetara si ulterior a ratelor la depozite si la credite.

Majoritatea analistilor chestionati de MEDIAFAX anterior deciziei de miercuri au anticipat reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pe fondul unei performantei bune in procesul de dezinflatie si pentru stimularea creditarii.

In prima sedinta de politica monetara din acest an, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis sa reduca dobanda de la 8% la 7,5%.

Banca centrala a redus in 2009 dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 8% pe an, si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit, de la 18% la 15%. in acelasi timp, nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de banci la pasivele in valuta cu scadenta sub doi ani a fost redus de la 40% la 25% si al celor cu scadenta reziduala de peste doi ani de la 40% la zero.

Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv. Pentru 2009, banca centrala avea o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar, potrivit ultimei estimari a BNR, indicatorul urma sa se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie.

Pentru 2010, BNR tinteste incadrarea inflatiei in intervalul 2,5 – 4,5% si estimeaza ca rata anuala se va situa la 2,6%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here