Untitled-9Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a propus, marti, in plen, referindu-se la reformarea statului, ridicarea imunitatii sefului statului si a introducerii avizului Parlamentului pentru numirile facute de presedintele tarii. „Ati spus ca va ganditi la modernizarea clasei politice, stau si ma intreb daca in acceptiunea dumneavoastra reforma clasei politice inseamna trecerea si racolarea parlamentarilor de la alte partide de catre PDL si crearea partidului prezidential, cred ca acesta este modelul pe care il vedem pana acum si din partea PNL aveti un «Nu» categoric acestui model de reforma a clasei politice”, a sustinut Tariceanu.

Fostul premier le-a propus parlamentarilor, dar si reprezentantilor puterii, sa se gandeasca serios la „necesitatea ridicarii imunitatii presedintelui Romaniei”.

„Nu in ultimul rand ar trebui sa ne gandim la necesitatea ridicarii imunitatii prezidentiale, care face un caz singular in randul institutiilor publice din Romania”, a subliniat Tariceanu.

El i-a transmis lui Emil Boc ca are „obligatia” de a se gandi la o reforma serioasa a institutiilor.

„Reformarea republicii si a institutiilor ar insemna in primul rand un Parlament mai eficient si mai credibil, o adevarata tribuna de dezbatere politica publica, in care primul-ministru sa vina cel putin o data pe saptamana in Parlament sa-si prezinte principalele actiuni si directii pe care le-a urmat Guvernul, sa raspunda la intrebarilor opozitiei, mult mai incomode decat cele ale moderatorilor de la televiziunile prietene la care am observat ca va duceti in mod frecvent in ultima perioada. V-as propune sa reflectati asupra urmatorului mod de functionare a Parlamentului: jumatate din timpul alocat dezbaterilor sa fie utilizat pentru proiectele de lege inaintate de Guvern, o patrime din timpul dedicat dezbaterilor sa fie alocat initiativelor parlamentarilor din care o zi obligatoriu pentru opozitie, si un sfert din timpul dezbaterilor parlamentare sa fie dedicat functiei de control si evaluare a politicilor publice”, a mentionat Tariceanu.

El i-a spus premierului ca „un Parlament diminuat la 300 de parlamentari nu inseamna modernizarea institutiilor statului”, iar „un Parlament mai putin reprezentativ, un Parlament mai slab nu inseamna o republica mai puternica si mai democratica, ci din contra”.

„Va rog foarte mult, lasati populismele acestea deoparte. Veniti cu propuneri care sunt de o gravitate fara seama si care pe dumneavoastra, ca pretins specialist in chestiuni constitutionale, ar trebui sa va sensibilizeze si sa va cutremure in acelasi timp. Cand vorbim despre modernizarea statului ar trebui sa ne gandim serios la modul in care stabilim rolurile Guvernului, ale primului-ministru si ale presedintelui in ceea ce inseamna ramura executiva. Trebuie sa ne gandim care sunt modalitatile prin care exercitam un control la nivelul institutiei prezidentiale”, a mai spus Tariceanu.

El le-a propus parlamentarilor sa reflecteze in mod serios ca „numirile pe care le face presedintele Romaniei sa faca obiectul unor dezbateri, iar persoanele sa fie audiate in Parlament in prealabil de comisiile de specialitate care sa emita un aviz”.

„Mi-as dori foarte mult de la presedintele Romaniei care vine si prezinta in Parlament mesaje sa nu intoarca spatele dupa aceea Parlamentului si sa plece, ci sa urmeze o dezbatere serioasa si de fond. Iata cateva teme serioase de dezbatere in reformarea statului, si nu sloganurile politice pe care le-am ascultat pentru a nu stiu a cata oara si care pe mine ma fac extrem de temator cu privire la viitorul democratiei in Romania. Pentru modul in care aratati ca ganditi modernizarea Romaniei, sa nu cumva sa va asteptati la cel mai mic sprijin din partea PNL la nivelul Parlamentului. Vom da o lupta extrem de serioasa pe aceste subiecte, pentru ca dupa o lunga perioada de dictatura comunista am crezut ca Romania a intrat in randul tarilor democrate, moderne”, a mai spus liberalul. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here