imagesCABOYFXTAutoritatile sanitare haitiene se asteapta ca bilantul persoanelor decedate in urma cutremurului de la 12 ianuarie sa ajunga la 150.000 luni si se tem ca alte 200.000 de cadavre sunt inca prinse sub daramaturi, a declarat duminica un ministru.Comisia sanitara „m-a informat ca se asteapta la o cifra de 150.000″ de cadavre luni, a anuntat ministrul Comunicatiilor, Marie-Laurence Jocelyn Lassegue. Intrebata cate cadavre se mai afla sub daramaturi, aceasta a apreciat ca „este foarte dificil de spus, dar premierul (haitian) a mentionat 200.000”.

Potrivit bilantului precedent, autoritatile haitiene au apreciat ca cel putin 112.000 de decese au fost provocate de cutremur.

Localnicii s-au reunit duminica in lacasurile de cult pentru a se reculege si a aduce un omagiu celor 150.000 de victime ale cutremurului, inaintea unei reuniuni de urgenta la Montreal pentru a coordona ajutoarele umanitare.

Dupa aceasta zi de rugaciune, state prietene (Statele Unite, Franta, Spania, Brazilia, ONU si Organizatia Statelor Americane) se vor reuni luni la Montreal, pentru a evalua situatia si a coordona ajutoarele. Apoi se vor concentra pe reconstructia tarii, odata cu pregatirea unei conferinte prevazute in martie.

Guvernul haitian a salutat duminica raspunsul comunitatii internationale, dar a insistat pe necesitatea de a-si vedea promisiunile de ajutor concretizandu-se.

Prima Doamna a statului, Elisabeth Preval, a luat apararea sotului sau, presedintele Rene Preval, acuzat ca ar fi gestionat prost situatia dupa cutremur.

Echipele de interventie au incetat cautarea supravietuitorilor

In teren, echipele de interventie franceze, care anuntasera ca au detectat duminica miscari sub daramaturile unei cladiri din Port-au-Prince, au incheiat cautarile in cursul noptii.

„Am ridicat santierul, radarele nu mai detecteaza nimic, am dat peste un cadavru plin de vermi, probabil ca acestia se miscau”, a declarat comandantul Samuel Bernes, din cadrul Securitatii Civile, in jurul orei locale 23.30 (06.30 ora Romaniei).

Sambata, Wismond Exantus, un barbat in varsta de 25 de ani a fost scos de sub daramaturi in Port-au-Prince.

In total, 133 de persoane au fost scoase in viata de sub ruine dupa cutremurul care s-a soldat cu peste 194.000 de raniti si un milion de sinistrati.

Echipele de cautare si interventie, trimise de diverse state, au inceput sa isi stranga bagajele, dar cele care dispun de utilaje grele pentru ridicare si degajare sunt folosite la curatarea terenului.

Jafurile se intensifica in Haiti

In capitala, jafurile par sa se intensifice pe masura ce echipele degajeaza ruinele centrelor comerciale prabusite, sub privirile neputincioase ale politistilor, din randul carora foarte multi au murit la cutremur, in timp ce infractorii au profitat de acesta pentru a evada.

Circa 4.000 de detinuti au reusit sa fuga din penitenciarul principal din Port-au-Prince, in Cite Soleil, cartierul cel mai sarac si mai periculos din capitala haitiana.

Pe strada Miracle, circa 20 de persoane asteptau langa ruinele unei cladiri fiecare transport al excavatoarelor, sub privirile unui politist.

„Ce pot sa fac? Nu mai avem inchisori”, a declarat acesta.

Operatiunile umanitare continua

Concomitent, continua operatiunile umanitare, distributia alimentelor, a apei, medicamentelor si corturilor. Aproape 610.000 de persoane sunt adapostite in 500 de tabere de refugiati si peste 30 de spitale cu capacitati operatorii sunt in functiune.

Potrivit Ministerului haitian de Interne, jumatate dintre locuintele din Port-au-Prince, Jacmel si Leogane, cele mai afectate orase, au fost distruse.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) din Geneva a estimat la 100.000 numarul corturilor suplimentare necesare pentru a adaposti, cel putin temporar, 500.000 de sinistrati.

Organizatiile nonguvernamentale au avertizat cu privire la solutiile care nu sunt pe placul localnicilor.

Seful misiunii de stabilizare a ONU in Haiti (MINUSTAH), Edmond Mulet, a declarat ca este mare nevoie de personal, militari, benzina si vehicule pentru transportul ajutoarelor catre populatia afectata de cutremurul de la 12 ianuarie.

Prezenta in tara a contingentului american, care urma sa ajunga la 20.000 duminica, a fost criticata dur de Bolivia, Nicaragua si Venezuela, dar si de liderul cubanez, Fidel Castro, care a denuntat duminica tacerea ONU referitor la aceasta „ocupatie”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here