imagesCAPP1ULCGuvernul discuta ridicarea exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Alte masuri analizate de Guvern sunt integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii profesionale, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si „reintegrarea profesionala a celor apti de munca”, modificarea procedurii de stabilire si calcul a valorii punctului de pensie, plata pensiilor de invaliditate si urmas din Fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, in cazul drepturilor rezultate din astfel de accidente.

Prevederile, incluse intr-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, releva ca in urma intalnirilor avute cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor de pensionari si Consiliului Legislativ, precum si in urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate si inregistrate modificari la proiectul de lege.

„Astfel, din dorinta imbunatatirii continutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma inaintata Parlamentului in vederea asumarii de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contributiei de asigurari sociale; Descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive si reintegrarea profesionala a celor apti de munca; Integrarea in sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocatii, personalul clerical si cel asimilat ce functioneaza in cadrul cultelor recunoscute prin lege, in baza principiului obligativitatii”, se arata in documentul guvernamental obtinut de MEDIAFAX.

Documentul prevede si „plafonarea bazei lunare de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale  la 5 salarii medii brute”, revenindu-se astfel la sistemul din urma cu trei ani.

Legislatia in vigoare stabileste ca baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale este constituita din venitul brut realizat lunar sau salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.

Prevederea a fost stabilita de Guvern in 2007, odata cu abrogarea articolului care stabilea la acea data ca baza de calcul nu poate depasi plafonul a de 5 ori salariul mediu brut.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 de lei.

Sursele citate au aratat ca toate aceste prevederi au fost deja analizate la nivelul Guvernului, dar urmeaza sa mai fie discutate intre Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca discutiile asupra proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii vor incepe imediat dupa adoptarea de catre Parlament a bugetului pe 2010. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here